Hirdetés

Ismét börtön várhat a Samsung vezetőjére



|

A korábbi vesztegetés után ezúttal pénzügyi csalás miatt kerülhet rácsok mögé Li Dzse Jong.

Hirdetés

A Samsung Electronics ügyvezető elnöki posztját betöltő Li Dzse Jong karrierje nem alakult botrányoktól mentesen, hiszen az elmúlt évek során többször is meggyűlt a baja a törvénnyel. Először 2017-ben vádolták meg a cég vezetői pozíciójának megszerzésével kapcsolatos vesztegetésekkel, ami miatt végül 18 hónapra börtönbe is került, majd 2021-ben a  propofol nevű gyógyszer illegális felhasználása végett kellett 60 ezer dollár értékű büntetést fizetnie.

Mindezzel párhuzamosan viszont egy másik bírósági eljárás is folyik az 55 éves elnök ellen, ami az eddigi legsúlyosabb ítéletet hozhatja számára.

A samsungos karrierjét még 1991-ben, az alapító Li Bjung Csul unokájaként kezdő Li Dzse Jongot és a cég más magas beosztású vezetőit három éve vádolták meg azzal, hogy a tőkepiaci törvény megsértésével tették lehetővé a Samsung és leányvállalatainak 8 milliárd dollár értékű 2015-ös fúzióját, ami egy hatalmi játszma részeként végül nagyobb befolyást biztosított Linek a konglomerátumon belül.

Hirdetés

Az ügyben ugyan csak hónapokkal később várható ítélet, de a vádat képviselő ügyészség nemrég 5 éves börtönbüntetést kért az elnökre, számviteli csalás és a részvényárfolyamok manipulálása miatt. Természetesen benne van a pakliban, hogy Li Dzse Jong végül jóval enyhébb büntetést kap, de az sem kizárt, hogy ismét rácsok mögé kell vonulnia.

A 2017-es vesztegetési üggyel kapcsolatos elítélésekor egyébként 2 év 6 hónapnyi szabadságvesztéssel sújtották, amit végül egy elnöki kegyelem révén szakíthatott meg. A kegyelem mellett nemcsak dél-koreai üzleti csoportok, hanem amerikai cégek és politikusok is aktívan lobbiztak, mondván, hogy az üzletember enyhítheti az USA-t is erősen sújtó chiphiányt. Li Dzse Jong végül hivatalosan azzal az indoklással került szabadlábra, hogy a döntés a nemzet érdekeit szolgálja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.