Hirdetés

Itt a GeForce RTX 4090 gyengébb kiadása, de neked jó eséllyel nem lesz ilyened



|

A politika kényszerítette ki az Nvidia GeForce RTX 4090D megjelenését.

Hirdetés

Az Nvidia olyan szuperfegyvert rakott le az asztalra a tavaly bemutatott RTX 4090-es csúcs-GPU képében, amire a nagy rivális AMD eddig meg sem próbált reagálni, most viszont maga a zöld csapat lesz az, amely előáll egy hasonló teljesítményű, de valamivel gyengébb variánssal.

Nemrég ugyanis a The Verge hívta fel rá a figyelmet, hogy hamarosan érkezik az RTX 4090D nevű diszkrét videokártya, méghozzá kifejezetten a gazdasági szankciókkal sújtott kínai piac kiszolgálását célozva.

Hirdetés

Az Egyesült Államok kormánya még az ősz során szigorította a Kína számára eladható chipek körüli szabályozást (hogy ez miért lehet nekünk is rossz, arról elemzésünkben olvashatsz), így a korábban még exportképes erőforrások feketelistára kerültek, köztük nemcsak a kifejezetten a kommunista országnak szánt H800-as AI-gyorsítóval, hanem a GeForce RTX 4090-nel is.

Az előzetes pletykákat beigazolva erre válaszul érkezik most az RTX 4090D, amit az Nvidia szerint az amerikai kormányzattal konzultálva fejlesztettek ki, vagyis teljesen megfelel a szankciós reguláknak. A már hivatalos termékoldallal is bíró videokártyáért 1836 dollárnyi jüant kérnek, és nagyjából 5%-kal gyengébb a normál RTX 4090-nél, ha a játékok futtatásáról vagy kreatív feladatokról van szó.

A specifikációt tekintve ez a valamivel kevesebb, 16 384 helyett 14 592 CUDA-magban és az alacsonyabb, 450 helyett 425 W-os fogyasztásban mutatkozik meg. Az új videokártya értékesítése januárban kezdődik, a gyártó viszont nem tervezi, hogy Kínán kívül máshol is árusítsa.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.