Hirdetés

Itt a Sudo for Windows, a Linux egyik fontos parancsát veszi át a Microsoft



|

A Windows 11 következő nagy frissítésének már része lehet a rendszergazdák által jól ismert eszköz.

Hirdetés

A Linux platform egyik legalapvetőbb parancsa a "sudo", ami arra szolgál, hogy egy másik felhasználó, általában a superuser vagy root biztonsági jogosultságával futtassunk programokat. Így a korlátozott jogosultsággal rendelkező felhasználók is hajthatnak végre olyan dolgokat, amire alapjáraton csak a rendszergazda lenne képes, és ehhez nem kell tudniuk a rendszergazda jelszavát, ráadásul az egész nagyon jól visszakövethető, auditálható.

A Microsoft most hivatalosan is megerősítette, hogy a sudo parancs bekerül a Windowsba is. A Windows Insider programban résztvevők a Windows 11 Preview Build 26052-ben már próbálgathatják is a dolgot, amelyet először a rendszerbeállításokban kell aktiválni.

Hirdetés

Bár alapvetően ugyanaz a feladata mint a linuxos testvérének, a használatakor nem kell beírnunk a jelszavunkat, egyszerűen csak el kell fogadnunk a feltételeket a felugró ablakban.

Maga a funkció egyébként már korábban is elérhető volt, köszönhetően Gerardo Grignoli gsudo programjának, ami ugyan nem ennyire szerves része a rendszernek, de vannak olyan elemei, amikkel a Sudo for Windows nem rendelkezik.

Ha valaki alaposabban beleásná magát a témába, ezen a Github oldalon nézelődhet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.