Hirdetés

Itt az akkumulátor, ami képtelen kigyulladni



|

Tervezői a kompakt energiatárolók gyártásához használt anyagot cserélték le kevésbé gyúlékonyra.

Hirdetés

Ma már a legtöbb hordozható elektronikus berendezésben lítium felhasználásával készülő akkumulátorok találhatók. Más energiaforrásokkal szemben ez a technológia akár négyszer több energiát, hosszabb élettartamot, valamint alacsonyabb töltési időt garantál.

Ennek ellenére van egy komoly hátulütője: a gyártásához felhasznált anyagok hajlamosak a túlmelegedésre sőt, extrém esetben akár ki is gyulladhatnak. A kereslet erőteljes növekedése szükségessé teszi hosszútávon, hogy megoldást dolgozzanak ki a problémára. 

Az okozza a legnagyobb gondot, hogy a folyékony elektrolitot szerves oldószerből és vezetőképes lítiumsóból állítják elő. Ezeknek a legfőbb hátránya, hogy a gyulladásra és felmelegedésre való hajlamosság miatt könnyen okozhatnak tüzet, vagy akár robbanást.

Hirdetés

Kutatók egy csoportjának sikerült kidolgozni egy lehetséges megoldást a problémára. A gyártás során lecserélték a gyúlékony és felmelegedésre alkalmas elektrolitot a kereskedelmi forgalomban kapható tűzoltókészülékek töltéséhez használt anyagra.

Az első tesztek biztató eredménnyel zárultak, hiszen az új típusú akkumulátorok mínusz 80 és plusz 70 fokos hőmérsékleten is probléma nélkül működtek. A bevett módszerekkel végzett mechanikai tesztelést is jól bírta a szerkezet, nem lett zárlatos, illetve nem okozott tüzet sem a sérült eszköz.

A projekten dolgozó fejlesztők ugyan optimisták a technológia jövőjét illetően, még több kérdés is lóg a levegőben a tömeges alkalmazhatóságával kapcsolatosan. Az egyik ezek közül, hogy a gyártásához felhasznált oldószer valószínűleg foszfort és fluort is tartalmaz, ami meglehetősen káros a környezetre. A koncepció még nem kidolgozott, így a kutatásban részt vevők folytatják az alternatívák keresését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.