Hirdetés

Itt az iOS 13.5 verziója: soroljuk, miben tud többet



|

Ha már úgyis minden a koronavírusról szól, ezzel kapcsolatban is bekerült néhány friss funkció az Apple mobil operációs rendszerének frissítésébe.

Hirdetés

Természetesen szokás szerint egy csomó biztonsági és használati apróságot reszeltek az iOS 13.5-ös verziójában is, de ez már megszokott az összes ilyen frissítés dokumentációjában, szóval ugorjunk arra, milyen valóban érezhető újdonságot hoz ez a változat. Maszkosok és az egészségükért aggódók előnyben!

Hirdetés

A FaceID egy kiváló szolgáltatás ahhoz, hogy minden pötyögés és ujjlenyomat-maszatolás nélkül, a TrueDepth kamerákkal ellátott iPhone modelleken arcfelismeréssel oldjuk fel a készülékeket. Viszont manapság a világ sok országában kötelező az arcmaszkok viselése különféle szituációkban, és a fél arc eltakarásával eddig gondot okozott a kamerás azonosítás. Idáig ráadásul az is furán működött, hogy akinek alapból Face ID volt beállítva alapértelmezettként, annak maszk viselése esetén szépen meg kellett várnia, míg lejár az arcfelismerő "visszaszámlálása", és csak akkor tudott PIN kóddal belépni.

Az iOS 13.5 már tudja azt, hogy ha nem ismer fel a Face ID, akkor a lezáró képernyő aljáról azonnal felhúzhatjuk a PIN kódos felületet, tehát nem kell tehetetlenül várakozni. Ez működik akkor is, ha valamilyen app vagy szolgáltatás szintén a Face ID segítségével akarna azonosítani, például az App Store-on, az Apple Payen, az iTunes-on, vagy egyéb alkalmazásokon belül.

Emellett finomodott a "koronavírus-kapcsolati" funkció. Ez a nagy rivális Google és az Apple közös fejlesztése, amely a publikus adatbázisokkal összeköttetésben figyeli, kikkel találkozol - ehhez bekapcsolt Bluetooth szükséges, ilyenkor a mobil 14 napra visszamenőleg eltárolja a közelben lévő mobilok adatait (természetesen a cégek itt váltig állítják, hogy az így szerzett adatokat nem láthatja "élő ember" és nem adhatják tovább illetékteleneknek). Ha aztán bárkit koronavírus-fertőzöttként azonosítanak az így létrejövő listánkból, az app azonnal jelzi felénk, hogy személyében olyasvalakihez kerültünk közel az elmúlt két hétben, aki beteg, ezáltal érdemes azonnal magunkat is kivizsgáltatnunk.

Vannak persze a járványhoz nem kapcsolódó apró frissítések is. Csoportos FaceTime beszélgetésben például már beállíthatjuk, hogy ne nagyítsa ki az app annak a kameraképét, aki éppen beszél. Emellett bekapcsolhatunk egy olyan opciót is, amely segélyhíváskor automatikusan továbbítja az iOS Medical ID-ben elmentett alapvető egészségügyi adatainkat, hogy a segítségre érkezők ezek tudatában gyorsabban és hatékonyabban tudjanak cselekedni - igaz, ez a funkció egyelőre az Egyesült Államokban használható, és nincs információ arról, mikor lesz elérhető más területeken. Az iOS 13.5 a szokásos módszerekkel frissíthető akár mostantól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.