Hirdetés

Itt követheted élőben, ahogy a SpaceX embert küld az űrbe (remélhetőleg)



|

Ha minden jól megy, akkor 9 év után hamarosan újra amerikai űrhajósok hagyhatják el a Föld atmoszféráját, hogy megvessék lábukat a Nemzetközi Űrállomáson.

Hirdetés

Eredetileg szerdán lőtte volna ki a SpaceX, Elon Musk űrtechnológiákkal foglalkozó cége első olyan űrsiklóját, a Crew Dragont, mely embereket szállít a fedélzetén. Sajnos a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt ezt elhalasztották, azonban a tervek szerint ma végre beizzítják a Falcon 9 rakétát, hogy újra nekifussanak a korszakalkotó vállalkozásnak, melyet bárki élőben követhet. 

Hirdetés

Ma 21:22-kor kerül sor az Elon Musk alapította és vezette SpaceX első olyan kilövésére, mely embereket hivatott az űrbe juttatni. A projekt azért lehet mérföldkő az űrutazás történetében, ugyanis Musk feltett szándéka, hogy már a közeljövőben olyan űrsiklókat készítsen, melyekkel akár száz embert is képes eljuttatni a Holdra vagy a Marsra - a mai kilövés sikere tehát megnyithatja a lehetőséget a komolyabb űrutak előtt is.

A Crew Dragon kapszula fedélzetén a NASA két asztronautája, Bob Behnken és Doug Hurley tartózkodik majd, akik - ha minden jól megy - pár órán belül a Nemzetközi Űrállomásra dokkolhatnak a SpaceX járművével. Ha valamiért ismét lefújnák a  kilövést, akkor a tervek szerint holnap 21:00-kor próbálkoznak majd újra. Az egész procedúrát élőben nézhetitek, a közvetítés ugyanis már 4 órával korábban megkezdődik, hogy az előkészületeket is követhessék azok, akik kíváncsiak az ilyesmire:

Ezt az utat egyébként korábban már végrehajtották egy ilyen kapszulával, akkor még legénység nélkül. A tervek szerint a Crew Dragon most is teljesen automatikus végzi majd el a dokkolási folyamatot, azonban az űrhajósok folyamatosan felügyelik majd, hogy minden rendben megy-e és gond esetén képesek lesznek beavatkozni. A kilövés hátteréről a SpaceX honlapján bővebben is olvashattok. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.