Hirdetés

Japán tudósok százmillió éves mikrobákat támasztottak fel



|

Agyagmintákba fúródva "aludtak" a Csendes-óceán mélyén a mikrobák, de kutatók rájuk találtak.

Hirdetés

A Csendes-óceán déli részén, tengerfenék alatti üledékben találtak rá százmillió éves mikrobákra kutatók. Ezeket sikeresen életre is keltették a japán tudósok. A mikrobák agyagmintákban voltak megtalálhatóak, ezeket 5,7 kilométer mélyen, a tengerfenékbe 74,5 méterre fúrva találta meg a JOIDES Resolution kutatóhajó. A mikrobák a Föld legrégebbi élőlényei lehetnek, még a dinoszauruszok korában éltek. Annak ellenére is fennmaradtak, hogy azóta gyakorlatilag alig volt tápanyaguk. 

Hirdetés

Morono Juki a japán Tenger- és Földtudományi és Technológiai Ügynökség geomikrobiológusa, és laborkörülmények között 577 napot töltött a mikrobák életre keltésével: szén és nitrogén, ammónia, ecetsav és aminosavak voltak ehhez szükségesek. 

Ezek egyébként aerob mikrobák voltak, és volt is oxigén az üledékmintákban. Ha a tengerfenéken fokozatosan halmozódik fel az üledék, egymillió évente 1-2 méternyi, akkor az oxigén jelen maradhat, és lehetővé teheti az effajta mikrobák elképesztően hosszú túlélését. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.