Hirdetés

Játékosok és online fórumozók csináltak elképesztő káoszt a Wall Streeten



|

A fórumozók addig húzták egymást, míg a GameStop lett a legshortoltabb vállalat az egész amerikai tőzsdén. Valami olyan indult el, amit jelenleg nehéz megmagyarázni.

Hirdetés

Hatalmas port kavart pénzügyi körökben, hogy egy átlagos, a koronavírus-járvány miatt a bezárás szélén álló, konzolos játékokat forgalmazó amerikai üzlethálózat részvényeinek árfolyama pár hét alatt addig nem látott gyorsasággal gigászi magasságokba szárnyalt.

A repülés főként olyan Reddit-felhasználóknak köszönhető, akik összehangolt "támadást" indítottak az olyan befektetési alapkezelők ellen, akik a GameStop részvények további esésére spekuláltak. Az összecsapás pedig más cégek papírjaira is átterjedt, érintett már a BlackBerry és az AMC is.

Az, hogy ezek a kisbefektetők ilyen hatékonyak tudtak lenni, nemcsak a harag és az unalom az oka, hanem az olyan díjmentes kereskedési platformok, mint a néhány éve alapított Robinhood is.

Hirdetés

Szakértők szerint a befektetési lázt nemcsak amatőr befektetők okozták, a részvényárfolyamok nagyban tükrözik azt, hogy a GameStopban néhány hete nagy részesedést vásárolt Ryan Cohen, aki már több céget vitt sikerre, illetve Elon Musk ismét felrobbantotta az ezzel kapcsolatos posztjával a Twittert.

A GameStop története mindenesetre sok szakértőt gondolkodásba ejt, azt még nem tudni, hogy a piac működésben rejlő alapvető problémák végeredménye ez, esetleg anomáliáról van szó, netán nem minden zajlik törvényesen az ügyletben, miután az egyik jelentős Wall Street-i hedgefund-kezelő, a Melvin Capital több milliárd dolláros veszteség után kiszállt a GameStop shortolásából.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC), valamint a Fehér Ház is figyelemmel kíséri az eseményeket, ugyanakkor a tech cégek is közbeléptek, ez pedig komoly kérdéseket vet fel. Több nagyobb online bróker/bróker app (pl. Robinhood nagyon népszerű a fiatalok között) egyszer csak elkezdte korlátozni azoknak a részvényeknek a kereskedését, amikre rászálltak a forradalmárok, hogy vásárlással csapják fel az árakat, de ma reggelre már a Facebook is blokkolt egy nagyon népszerű tőzsdei kereskedelemmel foglalkozó csoportot (állítása szerint felhasználói szabályzatba ütköző tartalom miatt, de sokak szerint a fenti sztori miatt léptek közbe).

Ez azt jelenti tehát, hogy most több helyen nem lehet venni, csak eladni. Ezzel próbálják megakadályozni, hogy tovább nyomják fel az árat, amivel egyértelműen a pénzkezelői alapokat védik. A kérdés ugyanakkor az: amennyiben nem történt törvénysértés, akkor milyen alapon teheti meg ezt egy bróker, ami elméletben egy semleges közvetítő? Az elmúlt fél napban máris csoportos keresetek indítását is tervezik a Reddit felhasználók, a szabad piac eszméje pedig élete egyik legnagyobb próbája előtt áll.

Erről az ügyről még sokat fogunk hallani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.