Hirdetés

Jeff Bezos is beszáll a Hold-küldetésbe



|

Az Amazon-alapító űrcége több milliárd dollárt költ majd a projektre.

Hirdetés

A NASA kiválasztotta, azt a céget, amelyik a harmadik Artemis Hold-misszió leszállóegységét fejlesztheti majd. Az Artemis V küldetés várhatóan 2029. szeptemberében indul, az űreszközt Jeff Bezos cége, a 2021-ben a Kirk kapitányt játszó William Shatnert az űrbe eljuttató Blue Origin készíti majd el.

Az 1972 óta az első, embereket a Holdra szállító Artemis III és az azt követő Artemis IV-hez az Elon Musk érdekeltségei közé tartozó SpaceX fejleszti majd a leszállóegységet. A NASA azonban tavaly meghirdette egy második holdkomp tervezői pályázatát is, hogy legyen vésztartalékjuk, illetve, hogy serkentsék az űrversenyt.

Hirdetés

A Blue Origin még decemberben nyújtott be pályázatot, miután beperelte a NASA-t, amiért a SpaceX-et választották ki az első két körhöz. Bezos cége szerint az amerikai űrkutatási hivatal figyelmen kívül hagyta a biztonsági szempontokat a győztes cég kiválasztása során, egy szövetségi bíróság azonban alaptalannak találta a vádat.

A Blue Origin ennek ellenére már korábban leszerződött a NASA-val, a Mars kutatására irányuló küldetések támogatására, de kapott pénzügyi támogatást az Orbital Reef nevű űrállomása fejlesztésére is.

A cég most 3,4 milliárd dolláros pályázati pénzhez jut, amit a holdkomp munkálataira költenek majd. A Blue Origin szerint ennél az összegnél jóval többet tesznek majd bele saját forrásból a fejlesztésbe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.