Hirdetés

Jeff Bezos nagyon komolyan veszi az űrversenyt, magát is kilövi



|

Az Amazon leköszönő elnöke különleges helyen tölti az első vakációját.

Hirdetés

Februárban írtuk meg, hogy a világ (pillanatnyilag) második leggazdagabb embere, Jeff Bezos távozik az őt milliárdossá tevő Amazon éléről, hogy egyebek mellett űrutazási vállalatával, a Blue Originnel foglalkozhasson.

Azóta már azt is tudni lehet, hogy Bezos július 5-én adja fel a CEO pozícióját, július 20-án pedig már a világűrben lesz egy pilóta nélküli kapszulában. Aznapra tervezik ugyanis a Blue Origin újrafelhasználható rakátájának, a New Shepardnek a rajtját, Bezos pedig egyike lesz a hat utasnak, méghozzá testvére oldalán, akit szintén magával visz a különleges utazásra.

Hirdetés

A milliárdos ezt egy Instagram-videóban kürtölte világgá, melynek leírásában érzelmesen fogalmaz az űrbéli kiruccanással kapcsolatban:

"Ötéves korom óta álmodoztam arról, hogy az űrbe utazok. Július 20-án megteszem ezt az utat a testvéremmel. A legnagyobb kaland a legjobb barátommal."

-szól Bezos kommentárja. Aki pedig nagyon akar, az csatlakozhat hozzájuk, a New Shepard egyik helye ugyanis még szabad: licitálással döntik el, ki ülhet bele. A legmagasabb jelenlegi ajánlat 2,8 millió dollár, azaz csaknem 800 millió forint. Az aukció bevétele a Blue Origin saját alapítványához kerül, ami a matematika és a tudomány népszerűsítésén dolgozik az oktatásban.

Bezos utazásának időzítése nem véletlen, hiszen július 20-án lesz a Holdra szállás 52. évfordulója. A New Shepard persze nem lő ilyen magasra, szó szerint sem, hiszen a Blue Shepard mindössze 11 percre lépi majd át az űr határának tartott Kármán-vonalatat, ami a Föld felszínétől 100 km-re húzódik.

A Blue Shepard fedélzete egy próbababás teszt alkalmával.

Bezos ezzel mindenesetre élre tör a másik két, a világűr iránt szintén érdeklődő milliárdos, Elon Musk és Richard Branson előtt. Az előbbi ugyanis még sosem utazott a SpaceX űrhajójával, ahogy az utóbbi sem a Virgin Galactic repülőgépre hajazó járművével. Nyilván a felhajtás azért is fontos, mert Bezos komolyan veszi az űrversenyt: nemrég komolyan elkezdett lobbizni Washingtonban, hogy a kormány annak ellenére adjon a cégnek több milliárd dolláros megbízást, hogy elvesztette a NASA pályázatát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.