Hirdetés

Jó okod lehet rá, hogy ne használd a mobilod alapértelmezett böngészőjét|

Adatvédelmi szempontból nem túl szerencsés választás a Google Chrome, sem a Samsung Internet.

Hirdetés

Ha csak a mobilos böngészők piacát nézzük, itt is elsöprő a Google Chrome fölénye, amely a Statcounter legfrissebb adatai szerint 65,88%-kal dominálja a mezőnyt, messze előzve a 24,09%-nál járó iOS-es Safarit, és a 4,81%-os részesedéssel bíró Samsung Internetet.

A számokból hamar összerakható, hogy a mobilos felhasználók több mint 70%-a támaszkodik a Google és a Samsung megoldásaira, pedig ahogy a SlashGear nemrég megjelent cikke is figyelmeztet rá, adatvédelmi szempontból ez nem feltétlenül bölcs döntés.

Hirdetés

A Google böngészőjéről ugyanis többször is bebizonyosodott, hogy a keresőóriás harmadik feleknek értékesíti az ezen keresztül begyűjtött adatokat, annak ellenére, hogy állítása szerint nem teszi ezt. A Forbes már tavaly felhívta a figyelmet a problémás gyakorlatra, amely miatt egy per is folyamatban van a vállalat ellen.

Ami pedig a Samsung Internetet illeti, a koreai cég adatvédelmi szabályzata egyértelműen kimondja, hogy a böngészés közben begyűjtött információkat hirdetési profilalkotás céljával értékesíthetik. A hirdetők ezek alapján lövik be a személyre szabott hirdetéseket, így sok millió dolláros üzletet jelent az efféle adatkufárkodás.

A jó hír, hogy senkinek sem kötelező az alapértelmezett Google Chrome-ot, vagy Samsung Internetet használnia, még ha ezek rendszerszintű integrációja kétségtelenül meg is tudja könnyíteni a mindennapjainkat. Az Android több alternatívát is kínál, melyek nagyobb hangsúlyt fektetnek az adatvédelemre.

A legismertebb talán a DuckDuckGo, amely teljes védelmet ígér a hirdetési célú követéssel szemben, de hasonló vizeken evez a Brave Browser, a Firefox/Firefox Focus, a Tor Browser és a Dolphin Zero is. Ami pedig az iOS-t illeti, a beépített Safari itt alapból blokkolja a követést, az iPhone beállításaiban pedig gondoskodhatunk róla, hogy még az Apple se bombázzon minket célzott reklámokkal.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.