Hirdetés

Jó üzlet a mesterséges intelligencia: a Microsoft sosem volt még annyira értékes, mint most



|

Az elmúlt néhány évben közel a négyszeresére emelkedett a redmondi részvények árfolyama, most pedig egy álomhatárt is átlépett a cég.

Hirdetés

Habár a Microsoft ezredforduló utáni éveihez olyan mérföldkövek kötődnek, mint az Xbox konzol debütálása, a Windows XP vagy a Windows 7 operációs rendszerek, tőzsdei szempontból nem volt ez különösebben sikeres időszak a vállalat számára, hiszen a 2010-es évek elejéig lényegében stagnált a redmondiak részvényeinek árfolyama. A Steve Ballmert váltó, 2014-ben színre lépett új vezérigazgató, az indiai születésű Satya Nadella azonban sikerrel reformálta meg az óriáscéget, melynek hatására intenzív növekedésnek indult a vállalat összesített piaci értéke, most egy új rekordban csúcsosodva ki.

A The Verge beszámolója alapján ugyanis a Microsoft részvényei szerdán elérték a 404,78 dolláros árfolyamot a NASDAQ tőzsdén, s ezzel a cég értéke is átlépte a 3 billió (ezermilliárd) dollárt. Ez eddig csupán az Apple-nek sikerült, amit egyébként néhány napja ideiglenesen sikerült is megelőzniük a redmondiaknak, így rövid ideig az övék volt a világ legértékesebb vállalata.

Hirdetés

Ugyan az MSFT-papírok árfolyama azóta némiképp csökkent, és így a companiesmarketcap.com adatbázisa alapján e sorok írásakor már "csak" 2,991 billió dolláron áll a cég, a Google 12 hónapra kivetített grafikonja jól mutatja, hogy összességében emelkedő a trend.

A Microsoft növekedését a felhős számítástechnikai (Azure) üzletág és az előfizetéses irodai szolgáltatások (Microsoft 365) megerősítése mellett például olyan tényezők is táplálták, mint a nagyszabású felvásárlások (LinkedIn, GitHub, Xamarin, ZeniMax Media, Activision Blizzard) és a villámgyors beszállás a mostanság körülrajongott mesterséges intelligenciás bizniszbe: Nadelláék több mint 10 milliárd dollárt fektettek a terület vezető szereplőjének számító OpenAI-ba, amivel hozzáfértek a partner csúcstechnológiáihoz és a cég igazgatótanácsában is jutott nekik egy megfigyelő hely.

A redmondiak aktuális reménysége a GPT nyelvi modellre épülő Copilot AI-asszisztens, az idei évben pedig a Windows 12 megjelenésére is számít a tech világ, ami a botladozó Windows 11 után újabb szelet hajthat a Microsoft vitorláiba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.