Hirdetés

Joe Biden felfüggeszti a TikTok felvásárlását kényszerítő rendeletet



|

A kínai tech-cégekkel összefüggésben meghozott döntések és szankciók felülvizsgálata várható az új kormányzat tájékoztatás szerint.

Hirdetés

Nemcsak az ország belügyeivel kapcsolatban hozott döntésekkel szemben vett új irányt a Joe Biden-féle adminisztráció, hanem a külügyi politika terén is elődjével merőben eltérő tervekre lehet számítani. A január 20-án beiktatott elnök ráadásul a technológiai területeken is rajta tartja a szemét, és kormányának felelős tagjai épp a napokban kaptak utasítást arra vonatkozólag, hogy határozott lépéseket tegyenek a globális chip hiány okozta gazdasági sokk kezelésére.

Ebből talán már sejthető volt, hogy a Trump elnöksége alatt meghozott, kifejezetten a nagy kínai tech-vállalatokat sújtó szankciók is megszűnhetnek/enyhülhetnek, hiszen az ellátási láncok felülvizsgálatának egyik pontja minden bizonnyal a kivetett extra vámok visszavonása vagy újragondolása lehet.

Hirdetés

Hogy ezek tudatában a legfőbb kitaszított cég, a Huawei reménykedhet-e enyhítésben, még nem tudni, de a TikTok és a WeChat kapcsán már lépett az új elnök és csapata. Főleg az előbbi körül alakult ki egy közel fél éve húzódó adok-kapok, a Trump adminisztráció meglehetősen támadó hangnemben fogalmazott a pekingi székhelyű ByteDance tulajdonában lévő videomegosztó platform kapcsán. Nem adtak sok választási lehetőséget a cégnek, a teljes kitiltás mellett az amerikai részleg egy új cégbe történő átvételét fogalmazták meg második lehetőségként.

A tranzakciós lehetőségre több nagy amerikai óriásvállalat is felkapta a fejét, kezdetben a Microsoft is a vevőjelöltek között volt, később pedig az Oracle a Walmarttal közösen jelent meg, mint potencális vásárlópáros. A nemzetbiztonsági kockázattal meggyanúsított ByteDance végül sikeresen időt tudott nyerni az elnökválasztási időszak alatt, és több per nyerteseként el tudta kerülni eddig a kitiltást. A perek sora egyébként magát a felvásárlást is parkolópályára tették, pedig az Oracle már pár lépéssel a célvonal előtt állt.

Ebbe a helyzetbe csöppent bele a Biden-adminisztráció, akik egy friss bírósági kérelmük alapján felfüggesztik a TikTokkal kapcsolatos tárgyalási procedúrákat. Az új kabinet ugyanis felülvizsgálná a korábbi döntéseket, és önmaga is megbizonyosodna a cég adatkezelési és -tárolási módszereiről, mindezt folyamatos, kétirányú egyeztetések mellett.

Az új hozzáállás természetesen nem írja felül az egyébként általános, az amerikai felhasználók adataival kapcsolatosan megfogalmazott aggodalmakat; továbbra is az a cél, hogy a kínai kormány semmilyen módon ne férhessen hozzá az alkalmazás használata közben gyűjtött személyes adatokhoz.

Elképzelhető, hogy a TikTok-vizsgálattal reményre lelhet a többi, korábban részlegesen vagy teljesen kitiltott kínai vállalat is, hiszen úgy tűnik, a nemzetbiztonsági kockázat kezelése az új kormányzat által bár hasonlóan erős érveket sorakoztat fel, ám mégis nyitottabb a párbeszédre az érintett felekkel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.