Hirdetés

Jogi háború törhet ki a ChatGPT és a The New York Times között



|

Jogi háború törhet ki a ChatGPT és a The New York Times között.

Hirdetés

A metaverzum és a kriptovalutaláz lecsengésével most éppen a generatív mesterséges intelligencia a tech világ ügyeletes üdvöskéje. Az ilyen, rövid idő alatt hatalmas népszerűségre szert tett szolgáltatások az interneten hozzáférhető adathalmazokat feldolgozva állítanak elő új tartalmakat, ami heves vitákhoz vezetett az alapanyag jogtulajdonosait illető kompenzációt illetően.

A Getty Images ezért néhány hónapja beperelte az egyik népszerű képgenerátor fejlesztőjét, mondván, hogy az illetéktelenül használta fel a cég jogvédett fotóit az algoritmus betanítására, most pedig a szövegekkel dolgozó ChatGPT is összeakaszthatja a bajszát egy nagyvállalattal.

A National Public Radio beszámolója szerint ugyanis a The New York Times Company pert indíthat a chatbotot kifejlesztő OpenAI ellen, miután zátonyra futottak a felek közötti tárgyalások a médiacég anyagainak jogszerű felhasználásáról. A ChatGPT üzemeltetője korábban már nyélbe ütött egy ilyen üzletet az Associated Press hírügynökséggel, a NYT esetében viszont nem ilyen egyszerű a képlet.

Hirdetés

Az ügy előzménye, hogy az újság néhány hete módosította a felhasználói feltételeit, kimondottan megtiltva a szövegei felhasználását a generatív modellek betanításához. Az NPR anonim forrásai szerint az OpenAI ezt követően kezdett egyezkedni a lappal, ám a folyamat zátonyra futni látszik, mert az MI-cég állítólag olyan hangot üt meg az egyezkedés során, amit nehezen tűrnek a másik oldalon. A The New York Times ezért most pert fontolgat, ami komoly veszélyt jelenthet az OpenAI-ra nézve.

A ChatGPT üzemeltetője ugyanis jóval kisebb entitás, mint a világhírű napilap, vagyis kevesebb erőforrásra támaszkodhat egy elhúzódó jogi háború esetén (feltéve persze, hogy a több mint 10 milliárd dollárral beszálló Microsoft nem siet most is a cég segítségére). Ha pedig a bíróság megállapítja, hogy az OpenAI jogtalanul használta fel a NYT cikkeit, végső soron az adatbázisa törlésére is kötelezheti a céget, vagy olyan büntetést szabhat ki, ami összeroppanthatná a vállalkozást.

Cikkünk írásáig az OpenAI és a The New York Times Company részéről sem kommentálták a hírt, így nem tudni, mekkora esély van a pereskedésre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.