Hirdetés

Jól indult az üvegvisszaváltó automaták bevezetése: az egyik gép euróban nyomtatott cetliket, amit csak Portugáliában lehet beváltani



|

A Pasaréti Aldiban egyelőre egy üzemen kívüli kiírással, és a nyílások leragasztásával orvosolták a problémát, és az is kiderült, hogy fordulhat ilyen elő.

Hirdetés

Még 2020-ban került megszavazásra azon törvényjavaslat, melynek értelmében 2023 júliusával indult volna az üveg- és műanyag, illetve fémdoboz visszaváltásos rendszer hazánkban is. Erre végül csak 2024. január 1-jével került sor, így hivatalosan ekkortól lépett életbe a visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltási rendszere, nemzetközi megnevezéssel élve a Deposit Refund System (DRS), amivel egylőre még láthatóan jócskán akadnak problémák.

A Qubit jelentése alapján ugyanis kiderült, hogy a Pasaréti Aldiban található, frissen telepített, bár üzembe még nem helyezett üvegvisszaváltó elég furcsa módon viselkedett a minap. Egészen pontosan portugál cetliket nyomtatott, amiken euróban tüntette fel az üvegekért kapott összegeket. Bár ez elsőre még jól is elsülhetne, de azért van némi csavar a dologban.

A kinyomtatott cetlik ugyanis csak a portugál Continente üzletlánc boltjaira vonatkoztak, ebből pedig egyenesen következik, hogy azok csak ott levásárolhatóak. Utólag azonban kiderült, hogy nem szabad bármilyen üveget az automatákba helyezni, így feltételezhetően itt is ez okozhatta a problémát.

Hirdetés

Az Országos Kereskedelmi Szövetség időközben már egy sajtóközleményben is felhívta a figyelmet arra, hogy az automatákba csak azok a palackok dobhatók be, amik után már megfizették a visszaváltási díjat. És bár ennek ellenére a régi üvegeket is be lehet helyezni az automatákba, ezek a beüzemelést követően akár károkat is okozhatnak, így valójában nem megengedettek.

Forrás: qubit.hu
Forrás: qubit.hu

A Pasaréti Aldiban egyelőre egy üzemen kívüli kiírással, és a nyílások leragasztásával orvosolták a problémát. Ez most még talán nem jelent különösebb gondot, hiszen "az átmeneti időszakban - június végéig - a gyártók még átadhatnak a kereskedőknek régi, tehát nem visszaváltható csomagolású italféleségeket is, utána viszont - 2024. júliusától - már csak a visszaváltás lehetőségét feltüntető címkézéssel szállíthatnak árut a boltokba" - olvasható az OSZK közleményében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.