Hirdetés

Jön is az olvasó nézet a Chrome-ba, meg nem is



|

Nyakatekert formában hozza el a régen várt funkciót a Google, de mutatunk egy jobb megoldást.

Hirdetés

Az internetböngészők elsöprő többségében teljesen alap funkciónak számít az olvasó üzemmód, amely a zavaró elemek, így például a reklámok és a videók eltávolításával segít átláthatóbbá tenni az online szövegeket.

A megoldás még a Chromium-alapú Microsoft Edge-ből sem hiányzik, a Google Chrome-ban viszont csak külsős bővítmények vagy némi bűvészkedés útján érhető el. A jó hír, hogy ez hamarosan megváltozik, a rossz viszont az, hogy ebben sem lesz túl sok köszönet.

Hirdetés

Az oktatási szektornak szentelt Bett konferencián beharangozott "reading mode" ugyanis nem úgy működik, mint a hagyományos megoldások, azaz nem az egész lapot alakítja át, hanem csupán egy oldalsó sávban jeleníti meg a letisztultabb szöveget. Ennek oka minden bizonnyal ugyanaz, ami miatt eddig is hiányolnunk kellett az olvasási nézetet: a hirdetésekből élő Google nem szeretné, ha az eszközzel élve kevesebb reklámot látnánk.

A betűtípus, a betűméret és a sortávolság módosítását is engedő funkció a Chrome jövő hónapban érkező, M114-es verziójában fog élesedni, a vállalat blogján pedig mozgásban is megcsodálható. Aki viszont nem elégszik meg a népmesét idéző "hoztam is, meg nem is" megoldással, és inkább a jól bevált egész ablakos nézetet díjazza, annak a következőt kell tennie:

  1. Írd be a címsorba a "chrome://flags" kifejezést, majd nyomd meg az Entert.
  2. A megjelenő oldal tetején található "Search flag" mezőbe írd be a "reader mode" kifejezést.
  3. A találatként felugró "Enable Reader Mode" lehetőséget állítsd át "Default"-ról "Enabled"-re, majd alul kattints rá a "Relaunch" gombra.

Ezzel újraindul a Chrome böngésző, az olvasási nézetet támogató weblapokon pedig innentől ott figyel majd a címsorban az ennek aktiválására szolgáló ikon. A fenti művelettel ugyanis azt a kísérleti funkciót aktiválhatjuk, amely már 2019 óta a szoftver része, de a Google a saját, jól felfogott érdekében rejtegeti a nagyközönség elől.

A most bejelentett olvasó-oldalsáv egy teljesen új funkció, így nem nem fogja eltüntetni a hagyományos olvasási üzemmódot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.