Hirdetés

Jurassic Park-szerű kísérlettel hoznák vissza a gyapjas mamutot



|

Egy startup szerint DNS-szerkesztéssel már éveken belül megszülethet az első borjú.

Hirdetés

A legismertebb kihalt állatok sorában a dinoszauruszok mellett előkelő helyen állnak a gyapjas mamutok, ezek az elefánthoz hasonló, akár 3,9 méteres magasságot és 8,2 tonnás súlyt is elérő agyaras-bundás lények.

S ha már évezredekkel az eltűnésük után is ekkora sztárok, miért ne hozzuk vissza őket? Legalábbis így gondolkodik a Colossal nevű startup, amely magánbefektetőktől már 15 millió dollárt gyűjtött az ötlet megvalósítására.

Hirdetés

A 19 alkalmazottal működő texasi cég a CRISPR nevű génszerkesztési eljárással igyekszik véghez vinni a történelmi vállalkozást. A kifejezés a baktériumok védekezési mechanizmusát takarja, amely képes azonosítani a vírusokat és feldarabolni a DNS-üket, s így célzott alkalmazásával precízen szerkeszthetők a DNS-láncok is.

A Colossal arra koncentrál, hogy 5-6 éven belül megszülethessenek a rég nem látott gyapjas mamut első borjai, ám elmondásuk szerint nem cirkuszi attrakciót akarnak teremteni a kihalt faj feltámasztásával. A startup és a befektetőik ehelyett hosszabb távon nem kevesebbre törekednek, mint a tundra mamutokkal való benépesítésére.

Az elmélet ugyanis az, hogy a többtonnás lények a hó tömörítésével és a fák ledöntésével helyreállíthatják az ősi havas-füves sztyeppéket, s az így létrehozott fényvisszaverő területekkel segíthetnek a bolygó lehűtésében, a fagyott földből pedig nem tudnak felszabadulni a nagy mennyiségben megkötött üvegházhatású gázok (szén-dioxid, metán) sem.

Kétségtelenül extrém elképzelés, amihez extrém keretek dukálnak: a startup már meg is szerzett egy 155 négyzetkilométeres területet Észak-Oroszországban, ahol a mesterségesen feltámasztott mamutok "visszavadításával" fognak kísérletezni. A hatalmas birtokot el is nevezték Pleisctocen Parknak, csak hogy csúcsra pörgessék a párhuzamot Steven Spielberg dinoszauruszos filmjével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.