Hirdetés

Kalózszoftverekkel dolgozó autószervizre csapott le a NAV



|

A hatóság szerint több mint 20 millió forintos kárt okozhattak a jogtulajdonosnak a lopott programok.

Hirdetés

Napjaink autói már legalább annyira guruló számítógépek, mint járművek, így lényegében minden funkciójuk mögött összetett informatikai rendszerek dolgoznak, az esetleges hibák felderítéséhez pedig elengedhetetlenek a megfelelő - borsos áron mért - diagnosztikai szoftverek és eszközök.

Egyes autószervizek azzal próbálják csökkenteni a költségeiket, hogy a programok kalózverzióival és hamisított eszközökkel dolgoznak, ám a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszeresen végez erre kiterjedő ellenőrzéseket, egy ilyen során pedig most horogra akadt egy másolt szoftverekkel operáló vállalkozás.

Hirdetés

A NAV közleménye szerint egy Zala vármegyei autójavítóról van szó, amelyet a hivatal munkatársai a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) bevonásával ellenőriztek. A vizsgálat során több olyan laptopot találtak, melyekre illegális szoftvereket telepítettek, valamint a műhelyből ismeretlen eredetű autódiagnosztikai eszközök is előkerültek.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Az adóhivatal úgy kalkulál, hogy az üzemeltető több mint 20 millió forintos anyagi kárt okozott a jogtulajdonosnak a kalózprogramokkal. A pénzügyőrök az illegális termékeket lefoglalták és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt eljárást indítottak.

A fogás alkalmából a NAV ismét felhívja a figyelmet, hogy  a hamisított autódiagnosztikai eszközök használata - ellenőrizetlen pontosságuk, esetleges értéktorzításuk miatt - a járműveknél téves beállításokhoz vezethet, így alkalmazásuk közvetve a közlekedésbiztonságra is fokozott kockázatot jelenthet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.