Hirdetés

Kellemetlen meglepetés érheti az AMD Radeon Pro W7600 kártyák tulajdonosait



|

Túlmelegedhetnek a W7600-asok, minek következtében instabillá válhatnak és fekete képkockát dobhatnak.

Hirdetés

Az AMD-nek már korábban is meggyűlt a baja a videokártyák gyártásával, előfordult hogy a nem megfelelő összeszerelés teljesítménybeli csökkenést eredményezett - a mostani eset viszont rosszabb, mert a kártya instabillá válik és le is fagyhat. Az Igor's Lab fedezte fel mindezt, amikor a hibát egy náluk lévő munkaállomás produkálta. A portál munkatársa utánajárt a dolognak, és kiderítette, hogy a nem túl erős hűtési rendszer mellett a rossz minőségű összeszerelés okozza a problémát.

Egészen pontosan arról van szó, hogy a szóban forgó AMD Radeon Pro W7600 kártya esetében túl vastag hővezető lapot használtak, amely ráadásul nem is a pontos helyre került fel. Ez összességében azt eredményezte, hogy a hűtő picit magasabbra került a kelleténél, és nem volt meg a tökéletes kapcsolata a GPU-val. Az pedig - nem túl meglepő módon - túlmelegedhetett. A feltételes mód azért indokolt, mert érdekes módon a vezérlő szoftver azt mutatta, hogy a GPU hőmérséklete, bár magas, még a megengedett értéken belül mozog.

Mindemellett erről a kártyáról az a távtartó is lemaradt, amely arról szokott gondoskodni, hogy a hűtőborda és a chipek közötti kapcsolat mindenhol egységesen erős legyen. Végül pedig, a kártya és a hűtő közé beékelődő fémlapba sem kerültek lyukak annak érdekében, hogy a memóriamodulok ne a köztes réteghez, hanem a GPU-hoz hasonlóan közvetlenül a hűtőhöz kapcsolódjanak. Ennek eredményeképp mindössze néhány percnyi komolyabb munka elég volt ahhoz, hogy a kártya teljesen "beálljon", és a kép elsötétüljön.

Hirdetés

Szerencsére a hiba nem végzetes, és pár perc alatt orvosolható. Egyrészt a GDDR6 memórián lévő hővezető lapokat kell vékonyabb, puha verzióra cserélni, valamint két extra (és vastagabb) lapot tenni a GPU "üres" oldalaira, hogy a hűtő mindenhol egységes erővel csatlakozzon a chipekhez. Másrészt pedig a GDDR6 memóriachipek "felett" hővezető paszta segítségével kell gondoskodni arról, hogy a köztes réteg és a hűtő között megfelelő hővezető kapcsolat jöjjön létre. Ezt követően a kártya instabilitási problémái teljesen megszűntek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy elszigetelt esetről van-e szó, vagy nem, de az automatizált gyártás miatt nem valószínű, hogy a probléma egyedi. Inkább arra lehet számítani, hogy idővel, ahogyan a kártyák öregednek, több hasonló eset is napvilágra kerül. Az AMD egyelőre nem reagált az ügyre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.