Hirdetés

Kémműholdat vitt az űrbe a SpaceX



|

Titokzatos fuvart teljesített Elon Musk űrvállalata.

Hirdetés

Mint arról nemrég beszámoltunk, a SpaceX igencsak sűrű év elé néz, hiszen a NASA repülésbiztonsági tanácsadó testületének legutóbbi ülésén kiderült, hogy 2022-ben rekordnak számító, 52 rakétakilövéssel számol a cég.

A fuvarok egy részét a Starlink internetes műholdprogram menetrend szerinti bővítései teszik ki, a többi között viszont szép számmal találunk kormányzati megbízásokat, hiszen például Elon Musk vállalata fuvarozza a Nemzetközi Űrállomásra az amerikai asztronautákat is.

A SpaceX legizgalmasabb állami ügyfele kétségkívül a Nemzeti Felderítési Hivatal (National Reconaissance Office - NRO), az USA űrfelderítő hírszerző felügyelete.  

Hirdetés

Az 1961-ben létrehozott szervezet kifejezetten műholdas hírszerzéssel foglalkozik, beleértve a kémműholdak tervezését és az adatszolgáltatást is az Egyesült Államok kormányzati szerveinek.

A SpaceX pedig a fuvarozásnál jön képbe, február 2-án ugyanis lezajlott az NROL-87 nevű küldetés, melynek során a Vandenberg légitámaszpontról induló Falcon-9 rakéta egy ismeretlen típusú szatellitet vitt az űrbe az NRO számára.

A szállítmány részletei titkosítottak, ezért nem lehet tudni, hogy pontosan milyen kémműholdról van szó, még a rakomány össztömegét sem közölték. Cserébe legalább magát a kilövést visszanézhetjük, ezt ugyanis a szokásához híven streamelte a SpaceX.

Az viszont nyilvános, hogy a titokzatos eszközt az ún. napszinkron pályára állították, ami annyit tesz, hogy mindig azonos helyi idő szerint fog elhaladni egy adott hely felett, nagyjából 1000 km-es magasságban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.