Hirdetés

Inkább kerüld el ezeket a Windows 10-es programokat!



|

Mutatunk néhány olyan alkalmazást, amelyek telepítése nem feltétlenül szerencsés.

Hirdetés

Legyen szó az adataink biztonságáról vagy éppen a PC-nk teljesítményéről, az újabb és újabb programok telepítése előtt néha nem árt megállni, és meggondolni: tényleg kell nekünk ez az alkalmazás? Persze nem az olyan, milliók által használt és tökéletesen biztonságos, általában hibamentes programokra gondolunk, mint a Microsoft Word vagy az Adobe Photoshop. 

Hirdetés

Az olyan, külső forrásokból származó szoftvereken érdemes elgondolkozni, amelyek bár alapvetően hasznosak, előfordulhat, hogy valamiért mégis problémát okoznak. Volt már a múltban olyan Start menüt pótló program, ami a felhasználói után kémkedett, és egyre több Registry-pucolóról bizonyítják be, hogy több kárt csinál, mint hasznot. 

A legtöbb windowsos app és program természetesen nem okoz gondot - a lentebb szereplőknél sem törvényszerű ez -, ugyanakkor a legnépszerűbbeknél is beüthet néha a baj. Például:

CCleaner

Hosszú idők óta az egyik legkedveltebb takarítóprogram, amely képes az előzmények komplex eltakarítására, illetve a felesleges fájlok, megunt programok törlésére is. Mindezzel semmi gond, a Registry-takarítót ugyanakkor érdemes inkább elkerülni. Ez a funkció általában több problémát okoz, mint amennyi haszna van, főleg akkor, ha a kiírt eredményekkel eleve nem tudunk mit kezdeni.

A CCleaner ellen kampányolók szerint azért sem szerencsés ezt a programot használni, mert tavaly szeptemberben kártevőbotrányba keveredett. A Piriform persze gyorsan orvosolta a hibát, de ez attól még bizalmatlanságra adhat okot: a program elvégre a biztonság fokozásában is segít. Miért van a listán? Azért, mert egy simán és gyorsan működő Windowsnak manapság már nem feltétele egy takarítóprogram. 

iTunes

Aki valaha használta már az iTunest, az tudja, hogy nem ez a szoftvervilág abszolút remekműve. Alapvetően még Macen sem jó az Apple zenei alkalmazása, Windowson persze még rosszabb. Az iTunes mostanra csak egykori önmaga árnyéka. Bár nem okoz kárt, sosem kémkedett vagy bombázott reklámokkal, ennek ellenére lassú, túlzsúfolt, zenehallgatáshoz pedig elég nehezen használható. A frissítések túl gyakoriak és sok időt vesznek igénybe, a főbb funkciók elrendezése pedig itt-ott zavaros. Jobb megoldás ennél a MusicBee, a Winamp vagy éppen a foobar2000. 

WhatsApp

Bár kevesen tudják, de a WhatsApp asztali, windowsos alkalmazással is rendelkezik. 2016. májusa óta elérhető, ugyanakkor senki ne szaladjon telepíteni. Alapvetően nincs különbség a webes klienshez képest, viszont ugyanúgy hozzá kell kapcsolni az okostelefonhoz, és ugyanazon a WiFi-hálózaton kell használni. Nincs több vagy jobb funkció, sem más kezelőfelület. Ennek ellenére kb. 100 MB helyet foglal el, egyeseknél a rendszerindítást is lassíthatja. Rendszerproblémát nem okoz, eszköztárat nem rejt, kártevőt sem - de alapvetően nincs rá szükség. 

Flash Player

Mindenáron érdemes elkerülni az egykor nagy dolognak számító Flash Playert. A több mint 20 éves program az elmúlt évtized sorozatos botrányokat kavaró biztonsági katasztrófájaként vonult be a történelembe. Az Adobe 2017 közepén bejelentette, hogy nyugdíjba küldi - erre viszont csak 2020-ban kerül sor, hivatalosan. Mivel csak tavaly novemberben 67 hibát kellett javítani, ezért nem érdemes a PC-n tartani, főleg így, hogy közeledik a támogatás vége. A biztonsági katasztrófa utána garantált. 

Internet Explorer

Nem mindenki van odáig a Chrome-ért és a Firefoxért. Van, akinek az Edge sem szimpatikus, ugyanakkor az biztosra mondható, hogy az Internet Explorer manapság már nem jó alternatíva. Érdekesség, de az Edge ellenére a Microsoft továbbra is engedi az Internet Explorer letöltését. Hivatalosan a szoftver halott, új funkció nem lesz. Frissítés azért tavaly decemberben még jött hozzá. A Microsoft valószínűleg a beígért támogatások miatt még néhány évig frissíti a programot, a használata ugyanakkor kerülendő. Az Edge ma már kiváló alternatíva a Chrome és a Firefox helyett, de persze az Opera vagy a Vivaldi is szóba jöhet. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.