Hirdetés

Két hasznos újdonsággal bővül a Google Drive



|

A videók lejátszásában és a fájlok keresésében is nagyot lép előre a tárhelyszolgáltatás.

Hirdetés

A 2012 óta elérhető Google Drive nem véletlenül tartozik a legnépszerűbb felhőtárhely-szolgáltatások közé, hiszen a Gmail elterjedtsége miatt szinte mindenki rendelkezik Google-fiókkal, amihez automatikusan jár ez is, ráadásul a OneDrive-val vagy az iClouddal ellentétben nem 5 GB, hanem 15 GB-nyi ingyenes tárhellyel és a Google Workspace irodai alkalmazások integrációjával.

A többi sikeres termékéhez hasonlóan ezt is folyamatosan fejleszti a keresőóriás, most pedig két olyan újdonsággal bővíti a repertoárt, amelyek pozitívan befolyásolják majd a Drive felhasználói élményét.

Az egyik, hogy a platformon tárolt videók esetében a Google bevezeti az ún. Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (DASH) kódolást, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a mozgóképes tartalmak az internetkapcsolat minőségétől függő bitrátával kerülnek lejátszásra. A cég szerint ezzel nemcsak a lejátszás-gomb és a videók tényleges elindulása közötti idő válik rövidebbé, hanem az újrapufferelés is szaporább lesz, normál és nagyobb sebességű lejátszás közben egyaránt.

Hirdetés

A DASH a következő két hétben élesedik a fizetős Google Workspace és az ingyenes Google-felhasználók számára. Első körben csak az újonnan feltöltött anyagoknál kerül használatba az adaptív kódolás, a vállalat viszont azt ígéri, hogy valamikor az idei év során a régebbi feltöltéseknél is frissíteni fogja a rendszert.

Ami pedig a másik nagy újítást illeti, a Google kissé átvariálja a keresést a Drive mobilos alkalmazásában, így már kategóriák szerinti szűrőket is alkalmazhatunk a kívánt fájlok felkutatásakor. Az új szűrési feltételek közvetlenül a keresősáv alatt jelennek meg, az app pedig magától is ajánl releváns kategóriákat a keresett kifejezés beírásakor.

Az adaptív videóstreaminghez hasonlóan itt is van egy megkötés, eleinte (szintén a következő két hét során) ugyanis csak a Google Drive alkalmazás iOS-es kiadásába érkeznek a szűrők, míg az androidos közönség valamikor később kapja meg őket. Hogy mikor, arra vonatkozólag semmit sem közölt a keresőóriás.

Az újdonságokról a Google Workspace blogján olvashatsz részletesebben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.