Hirdetés

Két újabb exobolygót találtak



|

Ezúttal svájci tudósok és egy mexikói obszervatórium érdemes a két exobolygó felfedezése.

Hirdetés

A tudósok mindig lázba jönnek, ha új exobolygókat fedeznek fel, ezek a Naprendszeren kívüli bolygók ugyanis akár lakható világok is lehetnek. Svájci kutatók legutóbb megjelent munkájából pedig kiderül, most a TOI-1266 vörös törpe körül fedeztek fel két exobolygót. Ezeken elképzelhető, hogy van folyékony víz.

A tudósok annál könnyebben észlelik az exobolygókat, minél közelebb vannak azok a csillagjukhoz. A vörös törpék viszont nagyon kicsik és kevés fényt bocsátanak ki, ezért komoly dolog, hogy a SAINT-EX csillagvizsgáló segítségével rátaláltak az exobolygókra az év elején.

Hirdetés

Az egyméteres teleszkópot egyébként olyan szenzorok egészítik ki, amelyek a hideg csillagok körül keringő kis bolygókra is érzékenyek. Az exobolygók 11 nap alatt kerülik meg a csillagjukat, és mivel a csillag jóval hűvösebb a Napnál, ezért csak 437-500 Ceslius-fok van rajtuk. Mivel egy rendszeresen belül két különböző méretkategóriájú bolygót találtak, a kutatók azt remélik, könnyebben megérhetik majd ezek létrejöttét. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.