Hirdetés

Kiakadtak a felhasználók, alig frissül a Qualcomm méregdrága csúcstelefonja



|

Nagyon úgy néz ki, hogy kamu volt a frissítésekre vonatkozó ígéret a Smartphone for Snapdragon Insiders kapcsán.

Hirdetés

A tavaly nyár egyik nagy meglepetése volt, hogy a Snapdragon SoC-okat gyártó Qualcomm egy saját telefont mutatott be, a nem túl csilingelő hangzású "Smartphone for Snapdragon Insiders" képében. Az Asus által tervezett mobilt 1500 dolláros (akkori árfolyamon kb. 450 ezer forintos, ma 570 ezer forintos) áron dobták piacra SD 888-as SoC-al és 16 GB RAM-mal, brutális teljesítményt ígérve a vastag pénztárcájú vásárlóknak.

Az ígéret azonban nemcsak erről szólt, hanem 4 évig tartó rendszeres biztonsági frissítésekről és az új Android-főverziók támogatásáról is, ám a jelek szerint a Qualcomm ezzel alaposan bepalizta az ügyfeleit.

Hirdetés

Elsőként az XDA Developers hívta fel a figyelmet egy Reddit-beszélgetésre, melynek résztvevői a Qualcomm hanyag frissítési politikájára panaszkodnak. A közel félmillió forintos mobil még az októberben megjelent Android 12-t sem kapta meg, az utolsó biztonsági frissítés pedig márciusban érkezett hozzá, míg előtte csak januárban szolgált ilyennel a gyártó. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a hozzászólások alapján a régóta meglévő bugok javítását is hiába várják a felhasználók.

A beszélgetéshez a Qualcomm egy képviselője is hozzászólt, aki arról tájékoztatta a fórumozókat, hogy június 20-án érkezik a következő biztonsági csomag, utána pedig 2-3 havonta adják majd ki az ilyen jellegű frissítéseket. Ez értelemszerűen nem nyugtatta meg a vásárlókat, hiszen más gyártók jóval serényebbek ezen a téren, nem is beszélve az Android 12-támogatás hiányáról.

A Qualcomm eljárása ugyan semmiképp sem nevezhető korrektnek, de sajnos meglepőnek sem, hiszen ez a cég első és egyetlen telefonja, így a kisebb androidos gyártók példájából előre sejthető volt, hogy nem fordítanak majd komoly erőforrásokat a szoftveres támogatásra. Más kérdés viszont, hogy a piacvezető mobilos chipgyártónál biztosan lenne erre kapacitás, csak épp szándék nem társul társul az erőforrásokhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.