Hirdetés

Kiberbűnözők fegyverévé vált a WinRAR, azonnal frissítsd!



|

Súlyos sérülékenységet rejt a kedvenc archiváló szoftvered.

Hirdetés

Áprilisban volt 28 éve, hogy megjelent a közkedvelt WinRAR-archiváló, amely a világ legnépszerűbb megoldásának számít a tömörített fájlok kezelésében, nem kis részben az egyszerű használata és azon tény miatt, hogy a fő funkciói még az ingyenes próbaidőszak lejártával is gond nélkül használhatók maradnak.

Most azonban egy súlyos problémára figyelmeztet a Group IB kiberbiztonsági cég: hackerek aktívan kihasználnak egy rejtett sérülékenységet, amely fegyvert csinál a szoftverből.

Hirdetés

A CVE-2023-38831 azonosítóval nyilvántartott hibát még júliusban fedezte fel a Group IB, a lényege pedig az, hogy lehetővé teszi rosszindulatú kódok futtatását, amikor a felhasználók ártatlannak tűnő, .JPG vagy .TXT fájlokat nyitnak meg egy ZIP archívumon belül. A sérülékenységre a DarkMe nevű malware kifejlesztői csaptak le, kriptovalutás fórumokon terjesztve a ZIP-állományokba csomagolt kártékony programot, amely a WinRAR hibáján keresztül képes kifosztani az áldozatok kriptós pénztárcáját.

A kiberbiztonsági cég augusztus 23-án még mindig talált 130 embert, akinél aktív volt a DarkMe, a sebezhetőség viszont nemcsak a kriptovaluta-tulajdonosokra veszélyes, mivel más jellegű kártevők is bevethetők vele. A jó hír, hogy a GroupBI időben értesítette a WinRAR fejlesztőjét, így a sérülékenység nyilvánosságra hozásával párhuzamosan a hátsó kaput befoltozó frissítés is megjelent.

Aki tehát jót akar magának, az mindenképp telepítse az új, v6.23-as kiadást, amit a szoftver hivatalos weboldalán keresztül lehet elérni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.