Hirdetés

Kiderült, hogyan bírnák az amerikaiak a TikTok nélkül



|

Közvélemény-kutatás szondázta, hogy mit szólna az USA népe egy esetleges TikTok nélküli jövőhöz.

Hirdetés

A kínai ByteDance által üzemeltetett TikTok még 2021 őszén dicsekedett el vele, hogy átlépte az 1 milliárdos felhasználói tábort, idén márciusban pedig az Egyesült Államokban ünnepelte a 150 milliós határ elérését, ami 100 milliós növekedést jelent a 2020-as közönséghez képest. Az USA népe tehát határozottan rákapott a rövid videós formátumra, a politika és az állami szervek egy része viszont már évek óta nemzetbiztonsági kockázatként kezeli a platformot, mondván, hogy az a tömeges elérése és az algoritmuson alapuló működése révén alkalmas arra, hogy a kínai kormány befolyásolási kísérleteinek eszköze legyen.

A meredeken gyarapodó felhasználói tábor és az ellenséges politikai légkör között feszülő ellentétet érzékelve a Reuters hírügynökség az Ipsosszal összefogva egy 1005 felnőttön végzett közvélemény-kutatásban járt utána, hogy mit szólnának az amerikaiak a TikTok betiltásához.

Hirdetés

A felmérés eredménye pedig azt mutatja, hogy a válaszadók 47%-a "legalább valamelyest" támogatna egy ilyen döntést, míg 36% ellenezné, 17% pedig nem tudta eldönteni, mit gondoljon. Amennyiben tehát abból indulunk ki, hogy az utóbbiak sem hiányolnák különösebben a platformot, akkor a megkérdezettek 64%-a nem dőlne a kardjába, ha TikTok nélkül kellene élnie.

A kutatás alanyait igyekeztek reprezentatívan kiválasztani, így 443 demokrata és 346 republikánus szavazót vontak be: az előbbiek körében 58%, az utóbbiaknál pedig 47% támogatja egyértelműen a kínai közösségi platform kiebrudalását. A durván 1000 fős merítés ugyan az USA 330 milliós lakosságához képest nem túl széles minta, de az eredmény így is hasznos lehet a politikusoknak.

A törvényhozók ugyanis időközben már előrébb járnak a kérdésben, és néhány tagállami korlátozás után márciusban szövetségi szinten is megtiltották a TikTok telepítését a közalkalmazottak által használt okostelefonokon. A nemzetbiztonsági aggodalmakat pedig az európai országok egy része is osztja, amelyek az elmúlt hónapokban sorban követték az Egyesült Államok példáját, köztük a szomszédos Ausztriával.

A szolgáltatás teljes betiltása azonban jóval nagyobb falat, amelybe már Donald Trump bicskája is beletört. Az USA előző elnöke rendeletben kényszerítette volna a ByteDance-t a helyi üzletága eladására, ám ez a konstrukció nem állt meg a bíróság előtt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.