Hirdetés

Kiderült, kik törték fel a KRÉTA rendszert



|

Érdekes információt árult el a KRÉTA feltörése körüli nyomozásról a belügyminiszter.

Hirdetés

November elején robbant a hír, hogy ismeretlen behatolók hozzáférést szereztek a KRÉTA-hoz, vagyis a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszerhez, a magyar közoktatás több mint 1,7 millió diákot kiszolgáló online platformjához. A szeptemberben történt támadásról eddig csak annyit tudtunk, hogy a rendszert fejlesztő eKRÉTA Zrt. egy munkatársának megtévesztésével sikerült ellopni a belépést lehetővé tévő információkat, az elkövetők pedig később nyilvánosságra hozták a tanulmányi rendszer forráskódját is, további gyengeségek megtalálásához engedve utat.

Most érdekes fordulatot vett az ügy, a nemrég lezajlott oktatási konzultáción ugyanis Pintér Sándor belügyminiszter elárulta, hogy két tinédzser áll a KRÉTA meghackelése mögött.

Hirdetés

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett találkozó a régóta tüntető pedagógusok helyzetét volt hivatott tisztázni, több mint 400 iskolaigazgató és tanár részvételével. A Telex beszámolója szerint a konzultáció egy pontján Pintér az informatika fontosságát hozta szóba, melyre válaszul az elégedetlen tanárok részéről visszakérdeztek, hogy ki, és milyen eszközökön fogja tanítani azt. Erre érkezett a Belügyminiszter humorosnak szánt reakciója:

"azért itt vannak tehetségek. Itt volt a KRÉTA-rendszernek a feltörése. Nem fogják elhinni, maguk még nem tudják az eredményt. Egy 13 éves és egy 15 éves gyerek törte föl. Tehát van azért jó képzés, van jó példa."

- idézi a portál Pintért a birtokába jutott hangfelvétel alapján. Cikkünk írásáig sem a BM, sem az ügyben nyomozó hatóságok nem hoztak nyilvánosságra további részleteket, de ha igaz a politikus állítása, az még kínosabb helyzetbe hozza a KRÉTA üzemeltetőjét, a sokat kritizált eKRÉTA Zrt.-t. A hír ugyanakkor nem teljesen váratlan, mivel korábban az egyik hacker a csoport Telegramján hozta nyilvánosságra, hogy kiskorú is van a soraikban.

Azt persze nem árt megjegyezni, hogy a KRÉTA-nál nagyobb halak is kerültek már kiskorú hackerek hálójába. A legemlékezetesebb ilyen ügy még egészen friss: márciusban derült ki, hogy a több tech óriást, köztük az Nvidiát, a Microsoftot és a Samsungot is megtámadó Lapsu$ csoport vezéralakja egy 16 éves oxfordi tinédzser volt, s még további hét, 16 és 21 év közötti fiatalt tartóztattak le a behatolások miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.