Hirdetés

Kiderült, melyik most a világ legnépszerűbb okostelefonja



|

Valószínűleg sokan nem találnák ki, melyik modell vezeti a globális eladási listát.

Hirdetés

A COVID-világjárvány lecsengését követően számos egyéb technológiai jellegű termék mellett az okostelefonok utáni kereslet is látványos visszaesést könyvelhetett el, amely alól csak a prémium készülékek iránti kereslet jelentett többé-kevésbé kivételt.

Az egymást követő piaci felmérések és elemzések egyre inkább azt mutatták, hogy a jelenség a közönség megváltozott igényeinek köszönhető, amely határozottan a méregdrága okostelefonok irányába tolódott el. Erről árulkodott, hogy nemrég 13 év után először a prémium szegmensben nyomuló Apple lett a világ legsikeresebb gyártója, most pedig ennek megfelelően egy újabb nagy győzelmet húzhattak be a cupertinóiak.

A Canalys elemzőcég ugyanis a napokban közzétette a 2023 legnagyobb példányszámban eladott mobiljairól szóló toplistáját, ezen pedig az első két helyen az Apple két legborsosabb áron mért modellje, az iPhone 14 Pro Max és az iPhone 15 Pro Max szerepel.

Hirdetés

Az első helyezett 34 millió eladása ráadásul csupán egymillióval múlta felül a másodikét, holott az utóbbi csak szeptemberben került boltokba, tehát jóval kevesebb ideje volt kapható, mint a 2022 őszén debütált győztes, vagy a bronzérmes iPhone 14.

A Canalys szerint ez az első alkalom, hogy egy iPhone Pro modell áll az éves eladási toplista élén. Sokat sokat elárul a prémium modellek iránti keresletről, hogy rögtön egy nagyobb Pro Max készülék lett az éllovas, az Apple pedig reagál is erre, az iPhone 15 Pro Max ugyanis már nemcsak a méretében tér el az olcsóbb 15 Prótól, hanem periszkópos kamerát is kapott, a várakozások szerint pedig a jövőben még tovább nőhet a különbség a Pro és a Pro Max modellek között.

A vásárlói igények eltolódását illusztrálandó érdemes lehet felidézni, hogy például a 2016 őszén megjelent iPhone 7 és 7 Plus idején még teljesen törvényszerű volt, hogy a szélesebb tömegek számára elérhető olcsóbb modell vezeti az eladási listát, így a rajtot követő negyedévekben sokáig ez dominálta az értékesítési jelentéseket.

Ami pedig az aktuális élboly többi szereplőjét illeti, az Apple mobiljai mellett csupán a Samsungnak jutott hely, ám hiába a vásárlókat megszálló prémium őrület, a koreai gyártó nem a Galaxy S vagy a hajtogatós Galaxy Z, hanem a néptelefonnak számító A-széria tagjaival képviselteti magát. Így került a hatodik helyre a 21 millió példányban értékesített Galaxy A14 4G, míg a 8. és 9. sorban az A53 és az A14 5G látható, 20 és 19 millió eladással.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.