Hirdetés

Kiderült, mennyi és milyen gyors internetet akarnak a magyarok



|

Tanulságos kutatás mutat rá a hazai internetezők sávszélességre vonatkozó igényeire.

Hirdetés

Nincs egyszerű dolga az otthoni és a mobil internetes díjcsomagok kiválasztásakor annak, aki nagyjából sem tudja belőni a saját igényeit, hiszen így könnyen megeshet, hogy a felhasználó túl keveset, vagy kihasználatlanul sokat nyújtó szolgáltatásra fizet elő.

A dilemmára alapvetően csak a felhasználói szokásaink tudatos monitorozása jelent megoldást, most viszont a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is besegít egy jelentéssel, amely kimondottan a hazai internetezők internetes csomagokra vonatkozó jellemző igényeiről igyekszik beszámolni.

Az Ariosz piackutató megbízásából, 2022-ben készült vizsgálat annak járt utána, hogy az otthoni internet esetében milyen sebességgel, a mobilinternetes előfizetéseknél pedig mekkora adatkerettel elégednek meg a magyarok. A felmérés egyik fontos tanulsága, hogy a hazai felhasználók jelentős hányada még a kérdést sem volt képes megválaszolni: a telefonjukon mobilinternetet használók harmada nem tudta, hogy számára mekkora adatkeret elégséges, az otthoni internet-előfizetőknek pedig közel fele nem volt tisztában azzal, hogy milyen sávszélesség felel meg neki.

Hirdetés

Ami a tudatosabb netezőket többieket illeti, az alábbi grafikonok pontosan feltárják, hogy a válaszadók milyen internetet igényelnek az otthonaikban és a mobiltelefonjukon. A mobilos adatkeret kapcsán a válaszadók 23%-a mindössze havi 1-3 Gbyte-tal is beéri, és csupán 7% felett van azok aránya, akik 100 Gbyte felett húzták meg az "elégséges adatkeret" határát. Az otthoni sávszélesség kérdésében még elaprózottabb a mezőny, de összességében 29%-ra tehető azok aránya, akik 100 és 999 Mbit/s közötti sebességet határoztak meg minimumként.

Az NMHH egyébként az egyetemes szolgáltatásról szóló rendeletében a helyhez kötött internet kapcsán maga is meghatározta azt a legkisebb sebességet, mely elégséges ahhoz, hogy egy internetező levelezni, böngészni vagy akár videochatelni tudjon. Ez a minimális szolgáltatás a szabályozás szerint 8 Mbit/s letöltési és 2 Mbit/s feltöltési, "rendes körülmények közöt" elérhető sebességet jelent. A jó hír, hogy a nagy szolgáltatók már túlteljesítik ezt, és jellemzően 250-2000 Mbit/s-os letöltési sebességeket kínálnak a fogyasztóknak a csomagjaikban.

Az elégséges szolgáltatásra vonatkozó adatfelvétel 4000 magyar internetező online megkérdezésével történt 2022 novembere és decembere között, az eredményt pedig az NMHH tavalyi évre vonatkozó jelentésében publikálták, amely átfogó képet közöl a hazai az elektronikus hírközlési piacról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.