Hirdetés

Kiderült, mennyi pénzt bukott eddig Elon Musk a Twitter felvásárlásán



|

Egy hivatalos dokumentum árulta el, hogy már a mostanság X néven futó platform sem tartja magát olyan értékesnek, mint egykor.

Hirdetés

Hónapokig tartó huzavonát követően a Twitter végül tavaly ősszel került Elon Musk birtokába, aki egy bukásra álló per miatt kénytelen volt az eredetileg beígért 44 milliárd dolláros összeget kicsengetni a közösségi oldalért, holott korábban a kamu felhasználók arányára hivatkozva azzal érvelt, hogy a platform nem ér annyit, mint amennyire az előző vezetés taksálta.

Az új tulajdonos azóta egy sor botrányt okozó döntéssel gondoskodott róla, hogy a mikroblog folyamatosan a kritikák kereszttüzében álljon, végül pedig át is nevezte a bejáratott szolgáltatást, így ma már X-ként kell hivatkozni rá. Mindezekre alapozva a független elemzések már hónapok óta arról tájékoztatnak, hogy az egykori Twitter értéke óriásit zuhanhatott a felvásárlás óta, ám csak most derült ki pontosan, hogy mekkora a kár.

Hirdetés

Nemrég ugyanis több sajtóorgánumhoz, köztük a The Verge szerkesztőségébe is eljutott egy belsős dokumentum, amely szerint a vállalat részvényeként 45 dolláros áron biztosít részvénypakkokat a bónuszra jogosult alkalmazottaknak, amely arra utal, hogy már maga az X is csak 19 milliárd dollárra becsüli a saját értékét. Musk befektetésére nézve ez azt jelenti, hogy a mágnás elbukta a felvásárlási ár 55%-át.

A hivatalos iratokból kiderül, hogy a részvényenkénti valós piaci érték közvetlenül az igazgatótanács által kerül meghatározásra "számos tényező alapján", az alkalmazandó adószabályoknak megfelelő módon. Ennél konkrétabban tehát nem lehetne elismerni, hogy az elmúlt egy év finoman szólva sem alakult rózsásan az egykori Twitter számára.

Az X saját becslése azonban még így is jóval optimistább, mint a Fidelity pénzügyi szolgáltató júniusban megosztott beszámolója, amely arra jutott, hogy Musk színre lépése óta 29 milliárd dollárral csökkent a közösségi oldal értéke, vagyis az eredeti befektetés 66%-a párolgott el. Az új tulajdonos ugyanakkor hosszabb távra játszik, és folyamatosan szállítja az ötleteket a bevételek felturbózására, amelyekben visszatérő motívum, hogy egy széles körű szolgáltatásokat nyújtó "mindenes" platformmá szeretné tenni az X-et.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.