Hirdetés

Kiderült, mitől tartanak leginkább a magyar internetezők



|

A hazai internetezők félelmeiről közölt kutatást az NMHH.

Hirdetés

A PC World immáron teljesen digitális hasábjain igyekszünk rendszeresen felhívni a figyelmet az internetezésben rejlő kockázatokra, s habár a közkedvelt jelszavak kapcsán vannak arra utaló jelek, hogy sok felhasználóból még most is hiányzik a biztonsággal kapcsolatos tudatosság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság friss kutatása rámutat, hogy a magyar internetezők többsége már nagyon is valós veszélyként kezeli az online visszaéléseket.

Az NMHH megbízásából a Scores Group elemzőcég tavaly 15 ezer ember kérdőíves megkérdezésével derítette fel, hogy milyen kép rajzolódik ki az internet magyarországi használatáról. A kutatás során 16-75 éves, lakóhely és iskolai végzettség szempontjából is reprezentatívan kiválasztott felhasználókat faggattak többek között az online biztonság témájáról is.

Hirdetés

A kutatásból kiderült, hogy a hazai netezők több mint fele (59%) találkozott már visszaéléssel az interneten, a legnagyobb arányban átverési kísérletekkel (31%), adathalászattal (22%) és hamis ürüggyel történő pénzgyűjtéssel (21%). A káros, büntetendő esetek szintén nem kerülik el a netezőket: 73 százalékuk látott már ilyet, legnagyobb arányban valótlanságokkal - becsapós, átverős hirdetésekkel (49%) és álhírekkel (46%) találkozva. A verbális kihágások, a gyűlöletbeszéd (37%) és a durva, bántó nyelvezet (33%) ugyancsak gyakoriak.

A Scores Group azt is felmérte, hogy melyek a magyar internethasználók legnagyobb félelmei. A megkérdezettek 78%-a attól fél, hogy vírus kap a számítógépére vagy a telefonjára, míg 72%-nyi válaszadó az e-mail címe megszerzésétől, 66% pedig a banki adatai eltulajdonításától tart. A negyedik helyen a kéretlen üzenetek állnak, melyek miatt a kutatás résztvevőinek 60%-a aggódik valamilyen mértékben.

A lakossági tudatosságra nézve biztató, hogy a weboldalak első látogatásakor a mintavételi csoport többsége nem hagyja gondolkodás nélkül jóvá az adatvédelemmel, sütikkel és személyre szabott hirdetésekkel kapcsolatos beállításokat. A megkérdezettek 29 százalékának esetében oldala válogatja (van, ahol átnézik és módosítják a beállításokat jóváhagyás előtt, van, ahol nem) a procedúra lefolyását, míg 28 százalék kifejezetten óvatos, ezért mindig és mindenhol a minimális jóváhagyást választja.

A felmérés alapján a magyar internetezők 88 százaléka rendelkezik okostelefonnal, amelyre 10-ből 6-an legalább kétóránként rá is néznek, vagy fel is oldják a képernyőzárat. A kutatás összes eredménye az NMHH közleményében olvasható.

Te melyik visszaélési formát tartod a legnagyobb internetes kockázatnak?

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.