Hirdetés

Kína befenyítette Elon Muskot, miután az hozzászólt egy koronavírusos poszthoz



|

A milliárdos azt az elméletet kommentálta, mely szerint a wuhani laborból szabadult el a pandémia.

Hirdetés

A 2019-ben kirobbant koronavírus-járvány kapcsán még mindig vitatott, hogy pontosan miként is vette kezdetét pandémia. Az egyik elmélet, hogy egy wuhani laboratóriumból szabadult el a betegség, amit 2021-ben egy "mérsékelt bizonyosságúként" jellemzett FBI-jelentés is alátámasztott, néhány napja pedig az USA Energiaügyi Minisztériuma jutott hasonló következtetésre, még ha csak "alacsony bizonyossággal" is.

A kínai kormány mindenesetre vehemensen tagadja ezt a narratívát, most pedig még Elon Musknak is odacsapott, amiért az hozzá mert szólni a témához.

Hirdetés

A Twittert tavaly ősszel felvásárló milliárdos a napokban egy poszt alá kommentelt, amiben egy felhasználó azt fejtegette, hogy Dr. Anthony Fauci virológus, Joe Biden elnök korábbi egészségügyi főtanácsadója befektetői szerepet vállalt a wuhani laboratóriumban folyó kutatásokban, ezért lehetséges, hogy közvetlenül finanszírozta a COVID-19 kifejlesztését. A bejegyzésben az is szerepelt, hogy az FBI és az Energiaügyi Minisztérium a kérdéses labort nevezte meg a pandémia kiindulási pontjaként.

Musk ehhez csupán annyit fűzött hozzá, hogy a befektetés egy EcoHealth nevű szervezeten keresztül történt, a kommentet viszont 6,5 millió követője láthatta, 10,4 millióig tolva az eredeti bejegyzés elérését. A jelek szerint pedig ezt Kína nem vette jó néven, a CNBC riportere, Eonice Yoon ugyanis felhívta rá a figyelmet, hogy egy állami irányítású kínai lap, a Global Times a milliárdosnak címzett üzenetet közölt, mely szerint Musk az őt etető kézbe harapott bele (a poszt egy másik, helyi szófordulatot használt, ami így fordítható le).

Mivel Kínában minden újság a kormány közvetlen szócsövének tekinthető, nagyon úgy tűnik, hogy a laboratóriumi elméletre különösen érzékeny totalitárius állam személyesen fenyítette be Muskot, akinek a Tesla révén jelentős érdekeltségei vannak az országban. A Sanghaj egy hatalmas kampuszt is felhúzó márka csak decemberben 55 ezer helyi gyártású elektromos autót adott el odaát, összességében pedig Kína a Tesla második legnagyobb piaca.

A milliárdos ráadásul különösen rossz időben tenyerelt bele a témába, egy állítólagos kínai kémballon lelövése miatt ugyanis mostanság a szokásosnál is rosszabb az Egyesült Államok és Kína viszonya.

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.