Hirdetés

Kína ismét nekifut a Windows leváltásának



|

Újult erővel kalapálják tovább Kína saját fejlesztésű operációs rendszerét.

Hirdetés

Az orosz-ukrán háború megmutatta, milyen hátránya lehet annak, hogy gyakorlatilag az egész világ az amerikai Windowsra támaszkodik, az Oroszországra kivetett szankciók ugyanis elvágták a lehetőséget a szoftver hivatalos úton történő beszerzésétől, ami az egekbe tolta a kalózverziók iránti helyi érdeklődést.

A kínai vezetés talán ezt látva döntött úgy, hogy fokozza az erőfeszítéseket az évek óta dédelgetett saját fejlesztésű operációs rendszere kapcsán.

Hirdetés

Nemrég a South China Morning Post számolt be róla, hogy az 1,4 milliárdos lakosságú ország egy új platfomrot indított, melyen keresztül a nyílt forráskódú programozói közösséget is igyekszik bevonni a fejlesztésbe. Az "openKylin" néven futó projektet a Kylinsoft, az állami tulajdonú China Electronics Corp leányvállalat a vezeti, amely a Kylin nevű Linux-disztrót gondozza.

A cég állítólag már 10 szervezettel kötött partnerséget az amerikai platformoktól való függést csökkenteni hivatott operációs rendszer megvalósítására, köztük a Nemzeti Ipari Információbiztonsági Fejlesztési Kutatóközponttal. A Kylinsoftnak azonban így sem lesz könnyű dolga, hiszen a Windows jelenleg még Kínában is 85%-os piaci részesedésnek örvend, míg a 2001 óta létező Kylin jelenléte lényegében kimutathatatlan.

A hasonló projekteket nem csak az teszi hatalmas kihívássá, hogy a Windows vagy a macOS képében évtizedek óta csiszolt (és még így is komoly hiányosságokkal küszködő) szoftverszörnyeket tisztelhetünk, hanem az is, hogy ezekhez már egy jól kiépült ökoszisztéma áll rendelkezésre. A leginkább talán a Huawei tudna mesélni erről, amely szintén az USA szankciós politikája miatt kényszerült a hivatalos Android feladására, és saját operációs rendszert fejleszteni HarmonyOS néven, ám egyelőre nem úgy tűnik, hogy sikerül vele komoly részesedést szereznie a globális piacon.

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.