Hirdetés

Megfigyelés minden szinten: még szigorúbb lett a Nagy Testvér



|

Eddig is vészterhes hírek érkeztek Kína mindenre és mindenkire érvényes megfigyelőrendszeréről, mostantól azonban nincs menekvés a digitális regula elől. Ráadásul már nem csak a távol-keleti országban tartják jónak a disztópikus modellt.

Hirdetés

Évek óta érkeznek hírek arról, hogy Kínában egy olyan általános megfigyelő rendszert építenek, amely az óriási ország minden állampolgárát folyamatosan követi, és nem csak elektronikus tevékenységüket, de arcfelismeréssel és egyéb technológiákkal a "való életben" is állandó megfigyelés alatt tart mindenkit. Eddig egyfajta "éles tesztüzemben" működött a rendszer, hiszen kiépítése nem volt teljeskörű, de úgy tűnik, most már készen állnak arra, hogy a több mint kétmilliárdnyi célszemélyt egytől egyig "belistázzák".

Hirdetés

Kína az elmúlt évtizedek alatt egy furcsa, hibrid politikai-gazdasági berendezkedést alakított ki, melyben ugyan a gazdasági élet egyre inkább egyfajta felülről irányított kvázikapitalizmusként működik, a politikai ideológia még mindig a sok évtizedes kommunista dogmákon alapul. Bármennyire is ez az ország a jelenlegi technológiai fejlődés alapköve, és innen származik a világon használt termékek jelentős része ruhától járműveken át a csúcs tech-eszközökig, mindeközben a lakosok szólásszabadsága korlátozott, internet-elérésük úgyszintén.

A megfigyelőrendszer egyik legfontosabb célja épp annak ellenőrzése, hogy ideológiai szempontból mennyire "jó polgár" az illető, kikkel tartja a kapcsolatot, milyen újságokat olvas, hova jár napközben, és így tovább. A mintapolgárságra utaló jeleket jó pontokkal, a rendszer által hibának tartott tevékenységeket rosszakkal honorálják: utóbbiak közé tartozik akár a gyakori dohányzás, vagy az, ha valaki túl sokszor jár gyorséttermekbe, mert az egészségét romboló állampolgár nem dolgozik elég hatékonyan, több esélye van a megbetegedésre és rossz példát mutat más dolgozóknak.

Szkennelésre felkészülni!

A tesztüzemben működő rendszert most azzal lövik fel a következő szintre, hogy a mostantól igényelt SIM kártyákat már csak kötelező, részletes arc-szkennelés után adják ki. Ezáltal az egész országot behálózó kamerarendszernek friss adatok állnak majd rendelkezésére ahhoz, hogy bárhol gyorsan és hatékonyan felismerjék az illetőt.

Persze a hivatalos kommunikációban az szerepel, hogy az új szabályozás a telefonon és interneten elkövetett csalásokat, gyanús pénzügyi manővereket, megtévesztéseket hivatott visszaszorítani, ami valóban az egyik felhasználási módja a rendszernek, de innentől akár banki azonosításra is használják majd a digitális arcmást, hogy ezzel elejét vegyék a más nevében felvett hiteleknek.

Hogy miért fontos nekünk egy távoli ország ilyen jellegű szigorítása? Nos, a jelenlegi állapot szerint a kínai megfigyelési modellt egyre több ország vezetői vagy jelentős politikusai tartják valamilyen szinten követendő példának. Főleg persze a diktatúrák vagy áldemokráciák felől érkeznek olyan visszajelzések, miszerint ott is helye lenne hasonló rendszernek, mindenesetre a példa már működik és egyre szigorúbb, így csak remélni merjük, hogy errefelé mégsem terjed el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.