Hirdetés

Kínában már törvény tiltja a negatív tartalmak terjesztését a neten



|

Állítólag a koronavírussal kapcsolatos fejleményeket is így tartanák titokban, de persze más téren is jól jön, ha büntethető lenne a negatív tartalmak közzététele. Persze nem mindegy, ki szabja meg, mi számít negatívnak.

Hirdetés

Kína olyan törvényt léptetett életbe, amely megtiltja az embereknek, hogy negatív hangvételű tartalmakat tegyenek közzé az interneten. A cél a hivatalos megfogalmazás szerint az, hogy "pozitív online platform szülessen, valamint megőrizzék a nemzetbiztonságot". Innentől kezdve háromféle tartalom lesz a neten Kína szerint: amit támogatni kell, a negatív valamint az illegális. Ez utóbbi, leginkább figyelt tartalomnak számít például a pletykák kibeszélése, a gazdasági vagy társadalmi rend megzavarása, a nemzeti vezetés ellen irányuló felforgató tevékenység vagy a nemzeti egység rombolása. Csak egy fokkal kevésbé rossznak számító negatív tartalom például minden szenzációhajhász cikk vagy bármi, ami negatívan hat az online információs platformra. A párt iránymutatásának terjesztése és kifejtése, a gazdasági és társadalmi sikerek terjesztése és más pozitív tartalom azonban támogatott, bátorított elem lesz.

Hirdetés

És igen, természetesen a kategorizálást állami szervek végzik, és ha egyszer valamilyen tevékenységet egy adott kategóriába sorolnak, az ellen fellebbezni nem lehet. A források szerint pletykákat terjeszteni és másokat fenyegetni, inzultálni minden formában tilos a weben. Persze a kínai állampolgárok erősen kritizálják az új törvényt, mert így a jövőben csak "jó hírek" lesznek a neten, ami azt jelenti, hogy csak azt látják és hallják majd, amit a vezetés akar. Van, aki szerint ez a közösségi agymosás internetes kiadása. Nem csak a koronavírusos témákban van nagytakarítás, már most is látható, hogy többek között a feminista és az LGBT tartalmakat is tiltják.

A felzúdulás persze valamilyen szinten képletes, hiszen az online tevékenységekkel kapcsolatban Kína már eddig is is szigorú volt. A nemzetközi oldalakat folyamatosan cenzúrázták és sok esetben elérhetetlenné tették, a felhasználók tevékenységét pedig folyamatosan figyelik. Az új szabályozás a kritikus hangokat a koronavírus-járványra hivatkozva most még jobban elnyomhatja.

Ez is beleillik majd abba a gyakorlatba, amelynek értelmében a kormányt kritizáló bejegyzéseket eleve gyorsan törlik és tiltják, a mögöttük állókat pedig valamilyen módon kiiktatják (a jelentések szerint sok orvos és újságíró eltűnt vagy börtönbe került a járvány kitörése óta), most pedig a következő fokozatra kapcsolt a kínai vezetés.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.