Hirdetés

Kipróbáltuk a Chromium-alapú Microsoft Edge böngészőt



|

Mi is teszteltük, de te is megnézheted, jobban tetszik-e így, teljesen áttervezett alapokon újjáépítve.

Hirdetés

Egy olasz Windows blog megszerezte a Microsoft Edge előnézeti verzióját, amit mi is leszedtünk, hogy megnézzük, hol tart a Chromiumra átültetett böngésző fejlesztése. Az eddigi tapasztalatok alapján valóban gyors és jól használható eddig minden, bár persze bizonyos funkciókat még nem érhetünk el.

Hirdetés

A Microsoft valahogy jó ideje nem tudja visszatornázni magát a böngésző-verseny élmezőnyébe. A Chrome abszolút vezető helye mögött még a Firefox is bőven lehagyja az Edge használóinak arányát, így hát hiába ígérte az Internet Explorer leváltásakor a redmondi cég a feltámadást, ebből egyelőre nem lett semmi. Végül aztán feladták a küzdelmet, és bár továbbra is Edge néven folytatják a böngészőjük fejlesztését, annak alapjait teljesen kicserélték, és a nagy rivális Google által is használt Chromiumra kezdtek építkezni.

Kellemes tapasztalatok

Arról még nincs hír, hogy hivatalosan mikor váltják le a jelenlegi Edge-generációt az újra, de az előnézeti verzió már ténylegesen használható formát mutat. Telepítés után először megkérdezte, akarjuk-e a Google Chrome-ból importálni a kedvenceket, jelszavakat és egyéb adatokat. Az igenre böktünk, és mindent rendben átpakolt - ebben segítette az is, hogy már a Chrome is egyes adattípusok, például a jelszavak titkosítását Microsoft fiókhoz köti.

Ezután még mindig egy külön nyitóképernyőn választhatunk az Edge főoldalának elrendezései közül. Ezt egyébként később bármikor átállíthatjuk a főoldal jobb felső sarkában.

Főoldal-dizájnból alapesetben három érhető el, az egyik Inspirational névre hallgat, ez a napi Bing háttérképre szellősen felhelyezett keresőmezőből és az elmúlt időben leggyakrabban látogatott oldalak kis téglalapjaiból áll.

Az Informational elrendezés két részre osztja a képernyőt, felül az Inspirational háttérképe, keresőmezője és téglalapjai láthatóak, alul viszont a Microsoft News hírszolgáltatásba beválogatott anyagtok sorakoznak. Ez az előnézeti verzióban általános amerikai híreket húzott be, de testre is szabható. Viszont sajnos még nem tudtunk beállítani magyar vagy egyéb európai helyszínekre szűrt hírfolyamot, ehhez még ki kell lépnie a böngészőnek a bétából.

A Focused a legpuritánabb elrendezés, itt alapvetően háttérkép nélkül láthatjuk az Inspirational elemeit (nehogy holmi csillagos-virágos fotó elvonja a figyelmünket a munkáról), alul pedig csak a News kategóriáit láthatjuk felsorolva.

Felcsaptuk a motorháztetőt

A beállítások között elsőként a már említett profilokat találjuk, itt alapvetően a Microsoft fiókunkat adhatjuk meg, és beállíthatjuk a böngészési adataink szinkronizálását is. Ez viszont az általunk kipróbált 75.0.109.0 verzióban még nem működött, és a böngésző jobb felső sarkában is a Not Syncing feliratot láttuk. A Chrome-ból átemelt jelszavakat viszont rendben találtuk, és a weboldalak is automatikusan felismerték, ha valahol már ismert jelszóval próbálkoztunk.

Elvileg itt már bankkártya-adatokat is megadhatnánk, de az előnézeti állapotban lévő szoftverre való tekintettel ezt inkább még kihagytuk. Viszont szintén látszottak a Chrome automatikus űrlap-kitöltéseinél elmentett címadatok, ami jó pont, amikor naponta a sokadik webáruház vagy egyéb szolgáltatás kéri az adatainkat, amiket így nem kell egyesével beírogatnunk.

A menü többi része nagyjából a Chrome-ban is ismert beállítási lehetőségeket tartalmazza, bár nem a Google böngészőjében megismert "mindent egy oldalon" kialakításban, hanem témakörönként lebontva, oldalsó menüt kattintgatva, ami elegáns megoldás. Volt persze, ami még nem működött: nyelvek között például ugyan megadhattunk az alapvető amerikai angol mellett másokat is, de ezekre még nem állíthattuk át a böngésző alapértelmezését.

A személyes adatok kezelésének aloldalán már bekattinthatjuk, hogy a weboldalak ne tudjanak követni minket, engedélyezhetjük az elmentett fizetési módszereink használatát, és engedélyezhetjük a "régi Edge" alatt megismert Windows Defender SmartScreen biztonsági szolgáltatást is, amely veszélyes és gyanús oldalaknál illetve letöltéseknél figyelmeztet.

Ugyanezen az aloldalon legalul, az "Address bar" menüpontot továbbnyitva adhatjuk meg a címsorban automatikus kiegészítés használatát vagy letiltását, és itt állíthatjuk át az alapértelmezett keresőt Bingről valami másra (ezeket a "Manage search engines" pontban egyelőre magunknak kell megadnunk).

Véletlenszerű oldalakat betöltve az új Edge egyelőre kifejezetten gyorsnak tűnik, a különféle izgő-mozgó "alkatrészekkel" megtűzdelt, bonyolultabb lapok is pattogósan töltődnek be. Egy hirtelen ötlettől vezérelve megnéztük, mennyi memóriát foglal le az új Edge több lap egyidejű nyitva tartása esetén, ha már a Chrome ugyebár kifejezetten híres memóriazabáló működéséről. A PC World főoldalát, az Index nyitólapját, a Google keresőoldalát és a Facebook hírfolyamát választottuk, ezekkel mindkét böngésző 880-920 megabájt között folyamatosan váltakozó erőforrást foglalt le, tehát egyelőre úgy tűnik, ugyanazt az "éhségi fokot" várhatjuk az Edge-től is, mint a Chrome-tól.

Extrák

Kipróbáltuk a jobb felső sarokban elérhető menü néhány egyéb pontját is. A Read aloud képernyőolvasó egyelőre csak angolul hajlandó megmukkanni, a más nyelveken íródott weboldalakkal nem is próbálkozik meg. Az mondjuk még eleve kis csiszolásra szorul, hogy a felolvasó motor felismerje, mi számít egy weboldal valódi tartalmának, és ne akarja hangosan, betűnként a ffülünkbe szórni a keresődobozok feliratait vagy épp a reklámbannerek szövegét.

Az Extensions alól a bétában még két kattintással juthatunk el a Microsoft Edge Insider Addons oldalra, ahol böngésző-beépülőket telepíthetünk. Ebből már van jó sok, különféle biztonsági kiegészítőtől (mint amilyen az Avast Online Security) az egyszerű számológépen át a testreszabható jobb kattintásos menüig. Ha manuálisan beírjuk a Google Chrome kiegészítők tárhelyének címét, az Edge onnan is megengedte a telepítést, és a kipróbált néhány kiegészítő rendben is működött.

Érdekes az egyelőre még a "More" almenübe száműzött streamelés lehetősége is, viszont ez egyelőre tényleg csak lehetőség, a Cast media to device-re kattintva semmilyen módon nem tudtuk rábírni a böngészőt arra, hogy kompatibilis eszközt találjon (pedig volt a közelben néhány). Szóval ezt majd a végleges változatban lehet kipróbálni.

Nézzétek meg magatoknak!

Ha ti is kipróbálnátok az általunk is megnézett Edge verziót, akkor ide érdemes egy embereset kattintani, egy tömörített fájlban érkezik a telepítő. Ha esetleg ez a hivatkozás időközben megszűnne, az olasz Windows blog időről időre frissíti azt, ezért az itt elérhető cikkük végén kell ilyenkor az aktuális letöltő linkre bökni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.