Hirdetés

A legnagyobb tech-cégek is a gyerekek védelmére kelnek



|

Technológiák megosztásával és közös fellépéssel igyekeznek visszaszorítani a kiskorúakra leselkedő veszélyeket.

Hirdetés

Az internetezés közben felbukkanó veszélyek mindenkit érintenek, de a felnőttek már legalább valamelyest felkészültebben kezelik ezeket. A kiskorúak viszont, akik még sem internetes, sem pedig egyéb "emberismereti" tapasztalatokkal nem rendelkeznek, könnyen áldozattá válhatnak egy sor különféle tekintetben. Érzelmi vagy konkrét zsarolás, megfélemlítés, szexuális kihasználás, és megannyi egyéb módszer létezik arra, hogy a célcsoportnak kárt okozzanak, és a leghatékonyabb védelem az lenne, ha a teljes technológiai és szolgáltatói oldal összefogna ezek ellehetetlenítésére.

Hirdetés

Épp ezért az amerikai igazságügyi minisztérium és a nemzetbiztonsági hivatal más országok (például Kanada, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Új-Zéland) hasonló kormányszerveivel összefogva egy olyan dokumentumot hozott nyilvánosságra, amelyben összeszedték a jelenlegi legfontosabb területeket és a szükséges lépéseket. Ezeket olyan vállalatok segítségével állították össze, mint a Facebook, a Google, a Microsoft, a Roblox, a Snap és a Twitter.

A mindenki által elérhető dokumentum "Önkéntes szabályok a gyermekek online veszélyeztetése ellen" címmel jelent meg, és 11 témakörben tartalmaz ajánlásokat, módszereket. Olyan témákat érint, mint az online grooming (ez az a folyamat, amikor egy jellemzően idősebb támadó szép lassan olyan bizalmas kapcsolatot épít ki egy kiskorúval, amelynek végén az áldozat szexuális jellegű kéréseket is teljesít), vagy épp az a módszertan, ahogy megakadályozható, hogy a gyerekek kihasználó jellegű szexuális tartalmakra kereshessenek az interneten.

A dokumentum persze nem csak a levegőbe beszél: a létrejöttét segítő vállalatok igyekeznek ennek szellemében megosztani egymással és másokkal is olyan eszközöket, megoldásokat és tudásbázist, amivel bárki hozzájárulhat a kiskorúak védelméhez. A Facebook például már közkinccsé tette a káros vagy veszélyes fotókat automatikusan megjelölő algoritmus kódját, amit bárki elérhet GitHubon. A Microsoft egy olyan szoftveres segédet tett nyilvánossá, amellyel chat alapú beszélgetéseket lehet felügyelni és így felismerni a bizalmasnak álcázott, de valójában szexuális indíttatású közeledést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.