Hirdetés

Furcsa fél-erőgép lehet a Google rejtélyes csúcsmobilja



|

Előkerült egy Coral kódnevű készülék, amibe 6 GB RAM-ot és Snapdragon 855-ös rendszerchipet építettek.

Hirdetés

Idén elvileg bemutatkoznak a Google első középkategóriás Pixel okostelefonjai - a Pixel 3 Lite szériáról hónap óta hallunk, de konkrétumokról még most sem esett szó sehol. Viszont ehelyett vannak újabb szivárgások, mégpedig a következő Google csúcsmobilról. 

Hirdetés

A Google aktuális felsőkategóriás modellje általában ősszel érkezik, ezért kissé meglepő, hogy már most vannak róla híresztelések. A Geekbench adatbázisában Coral kódnéven bukkant fel az eszköz, és máris megállapította a média, hogy talán ez lehet majd a Pixel 4. Erre lenne legalábbis bizonyíték, hogy a Geekbench szerint Qualcomm Snapdragon 855-ös csúcslapkát, 6 GB RAM-ot és Android Q-t rejt a készülék. Ez már önmagában elég billegős, hiszen a rendszerchip a következő generációs csúcsmodell, viszont az első szakértői vélemények szerint a 6 GB memória "annyira 2018", kissé többre számítottak volna. És persze van még kérdőjel bőven.

A teszteredmények sem olyan jók ugyanis, 3296 és 9235 pontot szerzett az eszköz a méréseken, miközben a Snapdragon 855-ös referenciakészülék köztudottan 3500 és 11 000 pontra képes. Esélyes persze, hogy az új Google mobil csak azért villantott egyelőre gyengébb számokat, mert prototípusról van szó egy jóval kiadás előtt álló Android verzióval. Pont ilyenkor kezdődik a hardver és a szoftver összecsiszolása, a hosszadalmas optimalizálási folyamat, aminek a célja pont a lehető leggyorsabb működés.

Természetesen van rá esély, hogy a Coral nem is a Pixel 4 korai verziója, csupán egy prototípus, amit a Google valamiért tesztel, de sosem dobná piacra. Az sincs kizárva, hogy az adatokat hamisították. Ezzel párhuzamosan előkerült két másik kódnév a Google közelgő eszközeihez: az egyik a Salmon, a másik a Medaka. Ezekről még semmit nem tudni, de a források szerint az utóbbi állítólag a Pixel Watch okosóra lehet.

Megváltás lesz, vagy csak egy újabb apró lépcsőfok?

Egy ilyen hardveres infókkal teli szivárgás önmagában nem jelent semmit. Az, hogy egy újabb generációs okostelefon hardveresen erősebb lesz az előzőnél, nagyjából egyértelmű információ, ennél nem is vár senki kevesebbet. Azonban manapság már nem feltétlenül ez adja el a csúcsmobilokat, hanem a funkciók és extrák.

Látható, hogy a gyártók elkezdték egyre több szinten beemelni a mesterséges intelligenciát és az öntanuló algoritmusokat a mobilokba. A biztonság, a fényképezés vagy épp a digitális asszisztensek tudása manapság már többeket érdekel, mint az, hogy mi ketyeg a burkolat alatt. Szintén sokkal nagyobb hívóerő az, hogy hány kamera figyel a telefonokon és mire képesek együtt, vagy épp az, hogy merre folytatják a már elkezdett folyamatot a vezérlés átalakításában, a fizikai gombok, nyilak és egyebek helyett a gesztusokra átállva. Szóval egyrészt az új Google mobil (és ezzel együtt az összes többi friss telefon) igazi vonzerejét a használatával kapcsolatos hírek jelentik majd, az pedig, hogy erősebb bennük a hardver, csak azt támasztja alá, hogy a friss funkciókat ki is tudják szolgálni.

A másik kérdés már kifejezetten Google-centrikus: a gigacég a legtöbb területen még mindig úgy kezeli saját mobiljait, mint egyfajta referenciakészülékeket, marketing-eszközöket. Nem igazán adnak el belőle olyan hatalmas darabszámot, mint amilyeneket a Samsung, a Huawei, vagy az Apple. A világ sok táján nincs is rendes, vagy hivatalos forgalmazásuk, Magyarországra is független boltok közvetítésével jutnak el a Pixelek. Szóval a hardveres szivárgásokon túl egy kicsit talán annak örülnénk jobban, ha arról kapnánk híreket, hogy a Google a versenytársakhoz mért erővel lép piacra mindenhol marketingben, telefonos funkciókban, extrákban és ellátási láncban ahhoz, hogy a Pixel mobilokat a világ minden táján kapkodni kezdjék a vevők.

Persze jó kérdés, hogy ennek örülne-e a már fent említett sok egyéb gyártó (mínusz az Apple természetesen), akik pedig a Google operációs rendszerére építik saját modelljeiket. Szóval lehet, hogy az új Pixel megint csak egy referencia lesz, ami igazából arra való, hogy a kevés kiválasztott tulajdonos öröme mellett inkább a többi készülékgyártónak adjon ihletet és iránymutatást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.