Hirdetés

Kitört az Apple-pánik: akár tőzsdei bukta is jöhet



|

Közeledik az Apple negyedéves jelentése, az elemzők körében és a tőzsdén azonban kezd kitörni a pánikhangulat. Lavina is következhet.

Hirdetés

Az Apple a jövő héten teszi közzé a 2018-as második pénzügyi negyedévére vonatkozó jelentést. A Wall Street már nagyon várja ezt, és persze ezúttal is mindenkit az érdekel, hogy mennyi iPhone-t tudott eladni az óriás. Az első pénzügyi negyedévében 77,3 milliót, ami kevesebb volt a 80,2 milliós várakozásnál. Akkor viszont a vártnál magasabb volt az átlagos árbevétel egy készülékre vetítve - ez pedig arra utalt, hogy elsöprő siker lesz az iPhone X. 

Hirdetés

Most már senki nem gondolja így. A tizedik évfordulós modell a CIRP adatai szerint Amerikában az idei első három hónapban az eladások mindössze 16 százalékát tehette ki, ami még az előző negyedéves eredményeknél is rosszabb mutatót jelez. Az iPhone 8 és az iPhone 8 Plus azért jól fogyhattak, 44 százalékát tehették ki az eladásoknak (decemberig a mutató 41 százalékon állt). 

Tény, hogy az Apple hatalmas nyereséget szerzett azokon az iPhone X-eken, amiket eladott - de a jelentések szerint a modell népszerűsége zuhanórepülést vett. Egyes elemzők szerint az iPhone X már halott; a TSMC fuldoklik az eladatlan chipekben, csökkenő keresletre számít a zászlóshajók mezőnyében, a beszállítók pedig csökkenő megrendelésekre készülnek. A BH Insights szerint mindezek után már kitört az Apple-pánik. Ezt már dollárban is lehet mérni: az Apple részvényárfolyama mindössze néhány nap alatt több mint 8 százalékot esett, ami a részvények számát nézve azt jelenti, hogy az Apple piaci értéke mindössze pár nap leforgása alatt több mint 75 milliárd dollárral csökkent. 

Amennyiben május 1-jén a Wall Street nem lesz elégedett az Apple jelentésével, akkor lavina is elindulhat. A JP Morgan ráadásul nemrég 40,5 millióról 34-re csökkentette az eladásai előrejelzéseit az iPhone-okra vonatkozóan. A Wall Street átlagosan 43 milliós eladást vár az Apple-től. A High Tech Strategist szerint a TSMC legutóbbi nyilatkozatai az Apple-nek, a chipgyártóknak és a tőzsdének sem tesznek jót. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.