Hirdetés

Klímaváltozást tagadó videókon nyerészkedik a YouTube



|

Egy friss kutatás szerint a YouTube és a felette álló Google is előszeretettel húz hasznot a klímaváltozással kapcsolatos összeesküvés-elméletekből.

Hirdetés

A globális felmelegedés elleni harc részleteit, az egyes intézkedések kivitelezhetőségét és lehetséges hatásait tekintve napjainkban is számos vita dúl a szakértők és a tudósok soraiban, azt viszont 2023-ra már egyetlen komolyan vehető forrás sem vitatja, hogy a klímaváltozás egy létező jelenség, amit maga az emberiség okozott és a továbbiakban is befolyással van rá.   

Az összeesküvés-elméletek világában azonban többnyire mindennek az ellenkezője igaz, most pedig kiderült, hogy a YouTube és a Google is hasznot húznak az éghajlatváltozást tagadó tartalmakból.

Hirdetés

Az Euronews nemrég számolt be a Climate Action Against Disinformation (CAAD) és a Center for Countering Digital Hate (CCDH) szervezetek közös kutatásából, amely arra jutott, hogy a YouTube-on több száz klímaváltozást tagadó videó mellett jelennek meg fizetett reklámok, miközben a platform szabályzata elméletben tiltja a témával kapcsolatos "hiteles tudományos konszenzusnak ellentmondó" anyagok alatt futó hirdetéseket.

A CAAD és a CCDH vizsgálata 200 ilyen videóra bukkant, április 17-ig bezárólag összesen 74 milliós nézettséggel. Az anyagok 50%-át félrevezetőnek minősítették, míg a másik 50% egyenesen tagadta a klímaváltozást. A videók társaságában olyan vállalatok reklámjait jelenítette meg a YouTube hirdetési rendszere, mint a Nike, a Hyundai, a Tommy Hilfiger vagy a Politico online közéleti magazin.

Ezzel azonban még nincs vége, a kutatás ugyanis a YouTube-ot birtokló Google-nek is a körmére nézett, és azt találta, hogy a magas olvasottsággal bíró klímatagadó cikkek 63%-a mellett láthatók a Google Adsen keresztül beágyazott reklámok. A CAAD úgy gondolja, hogy mindezért az éghajlattal kapcsolatos dezinformáció szűken meghatározott szűrői felelősek, a változás érdekében pedig arra szólítja fel a kormányokat és a tech szektor szereplőit, hogy új törvényekkel és szigorúbb irányelvekkel lépjenek fel a félretájékoztatás ellen.

A jelentés kapcsán az Euronews felkereste a Google-t és a YouTube-ot, cikkünk írásáig viszont egyik féltől sem kapott választ a szerkesztőség.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.