Hirdetés

Kőkeményen megsarcolja a fejlesztőket Zuckerberg metaverzuma



|

Nem lesz könnyű pénzt keresni a Horizon Worlds platformon, a Meta ugyanis óriási jutalékot vág zsebre az eladások után.

Hirdetés

A Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is birtokló Facebook Inc. az ősszel új pályára állt, és immáron Meta Platforms néven dolgozik a világot összekötő virtuális tér, a metaverzum kiépítésén.

A projekt egyik zászlóshajója a Horizon Worlds nevű VR-platform, amely lényegében egy folyamatosan bővülő közösségi játék a virtuális valóságban. A szolgáltatás egyelőre csak az USA-ban és Kanadában érhető el, de már így is havi 300 ezer felett jár az aktív felhasználók száma. A további növekedésnek viszont gátat vethet, hogy a Meta alaposan megsarcolja a Horizon Worlds bővítményein dolgozó külsős fejlesztőket.

Hirdetés

A cég nemrég jelentette be, hogy új eszközöket tesztel az alkotók számára, amelyek megkönnyítik, hogy pénzt keressenek a fejlesztéssel. Ez önmagában abszolút logikus lépés egy új platform beindításakor, a hivatalos beharangozó viszont "elfelejtette" közölni, hogy mekkora jutalékot vonnak a program részvevőitől.

Az adatnak a CNBC járt utána, a portál kérdésére pedig a Meta szóvivője árulta el, hogy 47%-os üzemeltetői sarc sújtja a Horizon Worlds-beli vásárlásokat. Magyarán azok, akik a VR-játszótérre fejlesztenek, közel a bevételük felét kötelesek a vállalat számláján hagyni. Ezt pedig különösen pikánssá teszi, hogy a cégvezető Mark Zuckerberg korábban többször is kritizálta az Apple 30%-os jutalékrendszerét, fejlesztőbarátabb megoldást ígérve a metaverzum számára.

"A metaverzum építése közben arra összpontosítunk, hogy lehetőséget teremtsünk az alkotóknak, hogy pénzt keressenek a munkájukkal. Apple által a tranzakciók után felszámított 30%-os díj megnehezíti ezt, ezért frissítjük előfizetési termékünket, hogy az alkotók többet kereshessenek."

- nyilatkozta a CEO még novemberben. A 47%-os jutalék a 30%-os "hardver platform díjból" és a Meta Quest Store által vont 17,5%-os sarcból adódik össze. Összehasonlításként: a kritikák hatására korábban az Apple és a Google is bejelentették, hogy 1 millió dollár éves bevétel alatt csak 15% jutalékot vonnak a fejlesztőktől az App Store-ban és a Play Áruházban lebonyolított tranzakciók után.

A Meta díjszabása tehát meglehetősen barátságtalannak tűnik, még azzal együtt is, hogy a Google kedvezménye csak az első 1 millió dollár megszerzéséig érvényes. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy Zuckerbergék projektje még gyerekcipőben jár, így a jutalékok sincsenek kőbe vésve.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.