Hirdetés

Komoly fenyegetést jelenthet az Epic hamarosan induló mobilos boltja az Apple és a Google számára



|

Sokkal kedvezőbb feltételekkel támad az áruház, ezekkel pedig rendesen keresztbe tehet még a piac legnagyobb szereplőinek is.

Hirdetés

Továbbra is zajlik az Apple és az Epic Games jogi csatározása, most újabb fejleményekről számolhatunk be. A háború még 2020 nyarán robbant ki, ugyanis a cupertinóiak felfüggesztették az Epic fejlesztői fiókját, amit az App Store szabályainak megszegésével indokoltak. A Fortnite fejlesztője ugyanis egy olyan fizetési megoldást vezetett be a játékban, ami nem volt az Apple ínyére, utóbbiaknak azonban végül mégiscsak engedniük kellett.

Az EU-ban életbe lépett digitális piacokról szóló jogszabály következtében nyitni kényszerült az almás vállalat, így februárban már arról halhattunk, hogy még idén elindulhat az Epic saját iOS-es alkalmazásboltja, az Epic Games Store (EGS).

Hirdetés

Az áruházzal kapcsolatban derült fény most többek között arra, hogy az Epic Európában 12 százalékot tervez lecsípni az eladások után, szemben az App Store és a Play Store 30 százalékával. További jó hír, hogy az Epic-exkluzív játékok az első hat hónapban 100 százalékos részesedést kapnak, tehát az EGS ezek után nem von le semmit, csakúgy mint a PC-s fronton.

Na de mi a helyzet a tengerentúlon? Az Apple-nek Amerikában is lazítania kellett, terve részeként azonban továbbra is jutalékot számítana fel az alternatív fizetési platformokon keresztül történő vásárlások után. Az App Store Small Business Programban résztvevő fejlesztőknél 12 százalékot, míg más alkalmazások esetében 27 százalékot tenne zsebre.

Az Epic természetesen hangot adott ellenérzéseinek. A vállalat nem tartja elfogadhatónak az Apple szabályrendszerét, ezt pedig jelezte a bíróság felé. A Meta, a Microsoft, az X és a Match Group is összefogtak, szintén az Apple ezen javaslatát ellenezték.

Összességében tehát az Epic Games Store egy alternatív, multiplatform áruházként érkezik, saját tartalmai mellet pedig számos harmadik féltől származó programot is magába foglal majd. Kedvezőbb feltételeivel jelentős fenyegetést jelenthet az App Store és a Play Áruház számára - nem lepődnénk meg, ha idővel több mobilos játék is átvándorolna az Epic boltjába.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.