Hirdetés

Könnyen átverhetnek a kiberbűnözők a fesztiválszezonban, íme néhány jó tanács!



|

Kamu koncertjegyek, hamis fesztiválbelépők és a nyaralók adatainak ellopása: számos biztonsági kockázatot hordoz a nyár, de ezeket a tippeket megfogadva nyugodtabban szórakozhatsz.

Hirdetés

Dübörög a fesztiválszezon, zajlanak az éves nyaralások itthon és külföldön, valamint igazi világsztárok érkeznek koncertezni Magyarországra - ez egy kiemelt időszak a pihenésre és szórakozásra, amit örömmel használnak ki a kiberbűnözők.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) éppen ezért igyekszik felhívni a figyelmet az említett elfoglaltságokban rejlő veszélyekre, egészen pontosan az átverésekre. Az utazási témájú levelek már tavasztól ostromolják az embereket, de nyáron megnövekszik a számuk, akárcsak a fesztiválokra invitáló visszautasíthatatlannak tűnő, de valójában csaló ajánlatok is. 

Hirdetés

A bűnözők körében kedvevlt utazási csalás, hogy hamis szálláshely-, járat- vagy járműfoglalással igyekeznek pénzt kiszedni az áldozatokból, például olyan figyelemfelkeltő címekkel, mint a "Ne maradj le róla!" vagy "Már csak egy napod van regisztrálni", esetleg "Kattints, hogy a tiéd legyen az utolsó...". Ilyenkor leginkább arra akarnak rávenni, hogy egy linkre kattintsunk vagy mellékletet letöltsünk, amin keresztül ellophatják az adatainkat/pénzünket, vírust juttathatnak a gépünkre.

A kiberbűnözők attól sem rettennek vissza, hogy ismertebb márkák nevében próbáljanak meg minket átverni (legyen az egy szálloda, egy légitársaság vagy egy fesztivál), így itt is érvényes az a mondás, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem is az. Aligha lehet hozzájutni egy fesztiválbelépőhöz az eredeti át töredékéért, és akkor is kilóg a lóláb, ha nyerünk egy külföldi utat egy olyan nyereményjátékon, amire nem is jelentkeztünk. Kedvezményes repülőjegyeknél, repülési akcióknál és ajándékoknál, nyaralóbérlésnél vagy vásárlásnál, all-inclusive ajánlatoknál, foglalással kapcsolatos értesítéseknél is érdemes nagyon résen lenni, bármelyiknél előfordulhat a csalás. 

Ajánlott megfogadni ezekkel kapcsolatban több tippet is:

  • Ne reagáljunk az ilyesfajta üzenetekre vagy hívásokra!
  • Ne dőljünk be a sürgető ajánlatoknak!
  • A fesztivál- és koncertjegyeket csak ismert helyekről vásároljunk!
  • Magánszemélytől vásárolva soha ne fizessünk előre!
  • Ellenőrizzük, hogy tényleg létezik-e olyan program, amit hirdetnek!
  • A koncertjegyek fotóját, a rajtuk lévő QR-kódot véletlenül se osszuk meg a közösségi médiában!
  • Vásárlás előtt ellenőrizzük az oldal valódiságát, a domain nevet, az SSL-tanúsítványt (zöld lakat a böngésző sáv elején), érdemes a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu honlapon utánanézni!
  • Utazási csomagok esetén érdemes csak olyan utazásszervező céggel szerződést kötni, ami szerepel Budapest Főváros Kormányhivatalának online elérhető hatósági nyilvántartásában.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.