Hirdetés

Kormányoldalak ellen indítottak kibertámadást orosz hackerek



|

A svájci kormány közleményt adott ki az esettel kapcsolatban.

Hirdetés

Folyamatosak a kiberbiztonsági incidensek, nem véletlen az, hogy pár hete arról érkezett jelentés, hogy az Európai Unió 1,1 milliárd eurót fordítana egy "kiberpajzs" kiépítésére. Senki sincs biztonságban a hackerektől, ugyanúgy sikeresen feltörnek olyan nagy vállalatokat, mint a Twitter és a Western Digital, valamint olyan kishalakat is, mint egy YouTube-csatorna vagy a hétköznapi routerek

Pár napja történt, hogy orosz tévéket és rádiókat hackeltek meg, és egy deepfake Putyin-beszéd került adásba, cserébe a helyi hackerek sem tétlenkedtek, és a svájci kormányoldalakat vették célba. 

Hirdetés

A svájci kormány közleménye szerint kibertámadás miatt hétfő délelőtt elérhetetlenné vált több hivatalos oldala, továbbá a szövetségi állammal kapcsolatban álló néhány nagyvállalat honlapja is. Az információk szerint terheléses támadás történt, amit szerencsére sikerült gyorsan észlelni, így az oldalak helyreállítása gyorsan megindulhatott és adatot sem veszítettek. A Svájci Nemzeti Kiberbiztonsági Központ vizsgálatot indított az ügyben, és kidolgoz egy intézkedési tervet, hogy elkerülhessék a hasonló eseteket, hatékonyan léphessenek fel ellene. 

Időközben az is kiderült, hogy ki a felelős: az oroszbarát NoName hackercsoport vállalta magára a kibertámadás elkövetését, és nem is ez volt az első ilyen megmozdulásuk, hiszen múlt héten a svájci parlament honlapját is megtámadták. A csapat a Telegramon keresztül árulta el, hogy ezzel fejezték ki a "köszönetüket" azért, hogy a svájci oroszgyűlölők csatlakoztak egy újabb Oroszországgal szembeni EU-s szankciócsomaghoz. 

A svájci hatóságok egy másik esetben is nyomoznak, a Play névre keresztelt hackercsoport  az Xplain AG-t vette célba, amely olyan informatikai megoldásokkal foglalkozik, amiket különböző belbiztonsági célokra használnak fel. Az ügyben sajnos több hivatal is érintett, ráadásul a Play zsarolóvírussal komoly mennyiségű adatot is megszerzett, amik visszaadásáért váltságdíjat követel. Hogy nyomást gyakoroljanak a svájci hatóságokra, az adatok egy részét közzétették. Az Xplain AG igazgatója, Andreas Löwinger kijelentette, hogy nem fognak fizetni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.