Hirdetés

Kormányzati spyware kerülhetett a WhatsApp felhasználóinak mobiljára



|

A WhatsApp szakemberei nemrég olyan biztonsági rést fedeztek fel, amelyen keresztül gyakorlatilag bárkit meghackelhetett bármelyik kormányzat.

Hirdetés

A WhatsApp az egyik legnépszerűbb üzenetküldő szolgáltatás a világon, ezért aztán nem meglepő, hogy a hackerek kedvelt célpontja is egyben. Ezúttal azonban kormányzati méretű kémkedésről van szó. 

Hirdetés

Azt nem tudni, hogy pontosan ki(k) állnak az ügy mögött, azonban az kiderült, hogy a WhatsApp szakemberei nemrég egy olyan biztonsági rést fedeztek fel, amelyen keresztül egy hívó spyware-t telepíthet a hívott fél mobiljára, attól függetlenül, hogy az fogadja-e egyáltalán a hívást. Vagyis elég, ha a támadó tárcsázza a célpontot. 

Az kiderült, hogy a spyware-t az izraeli NSO Group Pegasus fejlesztette, és a legtöbb esetben kormányzatoknak licenceli, amelyek a nyomozások során feltörnék vagy megfertőznék a célpontok eszközeit. 

Jelenleg senki sem tudja, hogy mennyi androidos és iOS-es eszközt érint a dolog, de gyakorlatilag bárkit meghackelhettek, akit csak akartak. Egyeseket vigasztalhat, hogy a WhatsApp a felfedezés után 10 napon belül befoltozta a biztonsági rést, és úgy véli, hogy csak kis számú felhasználója esett áldozatul az ilyen spyware-nek. A legfrissebb verzióval az eddig taglalt támadás már hatástalan, a fertőzött mobilokon is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.