Hirdetés

Közel 160 millió forinttal rövidítette meg követőit egy kriptocsaló youtuber



|

A 740 ezer feliratkozóval bíró videós nem is tagadja a tettét, de kikéri magának a kritikákat.

Hirdetés

Az elmúlt hónapok során több hír kapcsán is foglalkoztunk az úgynevezett "pump and dump" kriptocsalásokkal. Ezek a piramisjátékra hajazó lenyúlások végtelenül egyszerű elven működnek: csinálj egy új kriptovalutát, vegyél rá minél több embert a befektetésre, majd mikor ez felhajtja az árfolyamot, add el az összes érdekeltségedet, kövér hasznot szakítva.

A hiszékeny befektetők ezzel mindenüket elvesztik, hiszen a tömeges eladás a padlóra küldi az árfolyamot, és nincs is esély rá, hogy az valaha visszakapaszkodjon. Az efféle csalások természetüknél fogva akkor működnek a legjobban, ha egy ismert ember is megtolja a szekeret, ami sajnos egyáltalán nem ritka, most éppen egy népszerű youtuberről derült ki, hogy szándékosan megkárosította a rajongóit.

Hirdetés

Paul Denino, azaz IcePoseidon ugyanis arra használta a meglehetősen népesnek számító, 740 ezres követőtáborát, hogy rávegye őket a CxCoin nevű kriptovaluta felvásárlására, s amikor már elég magas volt az árfolyam, annak rendje s módja szerint kiszállt a buliból, becslések szerint 500 ezer dollárt (157 millió forintot) szakítva. Egy másik videós, Cofeezilla szerint ebből 300 ezer dollár (97 millió forint) lehetett Denino személyes haszna, 200 ezret pedig a kriptovaluta fejlesztői vágtak zsebre.

A történet azonban csak ezen a ponton válik igazán széppé, Denino ugyanis a Cofeezillával folytatott beszélgetése során elismerte a tettét, de a szégyenérzet csíráját sem mutatta: "Ja, visszaadhatnám a pénzt, hiszen ez hatalmamban áll, de inkább magamról gondoskodok, és nem teszem meg." - mondta a rajongóit lenyúló youtuber.

Denino később egy közleményt is kiadott az ügyben, ám ebben sem kért elnézést, helyette inkább azzal takarózott, hogy ő csak olyan befektetőknek népszerűsítette a kriptovalutát, akik tisztában voltak a kockázatokkal, és "puszta kedvességből" 10 ezer dollárral még ki is segített néhány embert, akik hamis CxCoint vásároltak.

A sztori tanulsága, hogy akkor se fektessünk vakon kriptókba, ha az adott coint egy közismert arc tukmálja ránk, ha pedig mégis így teszünk, álljunk készen egy kellemetlen csalódásra, vagy szálljunk ki időben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.