Hirdetés

Közel 3 millió embert fertőztek meg a kártékony böngészőkiegészítők



|

Népszerű kiegészítőnek álcázzák magukat, a kártevők azonban személyes adatokat lophatnak és reklámok felé terelik a felhasználókat.

Hirdetés

Az Avast biztonsági szakemberei nagyon kiterjedt kártevő-fertőzésre bukkantak: állítólag globálisan 3 millió embert fertőztek már meg azok a támadók, akik böngészős beépülőkön keresztül terjesztenek malware-t. A szakértők szerint legalább 28 olyan népszerű kiegészítő van, ami valójában kártevő, és a Google Chrome, valamint a Microsoft Edge böngészőhöz készült. 

A kártevő a felhasználókat reklámok és adathalász weboldalak felé tereli, és képes személyes adatok lopására is. Azért tud ilyen gyorsan terjedni, mert nagyon népszerű kiegészítőkben rejtőzik, például olyanokban, amik videók letöltésének lehetőségét ígérik a Facebookról, a Vimeóról, az Instagramról. 

Hirdetés

A kártékony kód ráadásul azt is lehetővé teszi, hogy a kiegészítők további vírusokat töltsenek le az áldozatok gépére. Ezen felül a lekattintott linkeket mind elküldik a támadóknak, böngészéskor pedig kéretlen honlapokra irányítják az áldozatokat. 

Az Avast szerint a támadók pénzt akarnak szerezni az átterelt forgalomból és az adatokból. Az Avast arra is figyelmeztet, hogy a kártevő képes elrejtőzni a végpontvédelmi szoftverek elől, a kártékony beépülők pedig még mindig elérhetőek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.