Hirdetés

Közel egymilliárd forintot fizetett egy NFT-ért, most szabadulna tőle, de a kutyának sem kell



|

Sina Estavi 2,9 millió dollárt adott a Twitter első bejegyzéséért, most 10 ezret sem kap érte.

Hirdetés

2022-ben talán már senkinek sem kell magyaráznunk, hogy micsoda felhajtás van a blokklánc-alapú nem helyettesíthető tokenek, vagyis az NFT-k körül. Manapság bármiből lehet ilyen "virtuális műtárgy", amiért aztán elképesztő összegeket fizetnek az árveréseken, miközben a jelenség kritikusai egyre csak azt kérdezgetik, hogy érhet-e ennyit valami, ami fizikailag nem is létezik, nem használható semmire és könnyedén megszerezhető egy egyszerű képernyőfotóval.

Az NFT-őrület egyik leghíresebb epizódja a Twitter első bejegyzésének tavalyi elárverezése volt. Jack Dorsey öt szóból álló (ide kattintva teljesen ingyenesen elérhető) posztjáért 2,9 millió dollárt, vagyis mai árfolyamon közel 1 milliárd forintot fizetett egy malajziai üzletember, Sina Estavi. A lelkes vásárló akkor a Mona Lisához hasonlította a szerzeménye értékét, de a legfrissebb fejlemények tükrében inkább egy sokat futott használt autó árához állhat közelebb a valós összeg.

Hirdetés

Estavi április 9-én ismét piacra dobta a történelmi tweetet szimbolizáló tokent. Arra számított, hogy legalább 50 millió dollárt kap érte, a bevétel felét pedig jótékony célokra ajánlotta fel. A legnagyobb NFT-piacon, az OpenSea-n futó aukció azonban csúnya felsülésnek tűnik, öt nappal később ugyanis 6 224 dollárnyi, vagyis 2,1 millió forintnyi Ethereum a legmagasabb ajánlat.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a kritikusoknak volt igazuk, és a szabadon reprodukálható digitális tartalmak a valós piacon már közel sem érnek annyit, mint a profi médiakampányokkal felvezetett első árveréseken. Szintén erre utalhat, hogy az utóbbi hónapokban 50%-os csökkenést könyvelhetett el az OpenSea havi forgalma, 2,5 milliárd dollárig zuhanva a januári 5 milliárdról.

Estavi sztorijához az is hozzátartozik, hogy az üzletembernek nagy szüksége lenne a pénzre, mivel csak nemrég engedték ki egy iráni börtönből, ahol 9 hónapot töltött a "gazdasági rendszer megzavarásáért". Tavalyi letartóztatásának hírére összeomlottak az általa gründolt Bridge Oracle és CryptoLand kriptobizniszek, így most komoly nyomás alatt tartják a megkárosított befektetők.

A CoinDesknek nyilatkozva a vállalkozó azt mondta, hogy egy jó ajánlat esetén továbbra is kész megválni a Twitter-tokentől, de az is lehet, hogy sosem adja el. Ha tartja magát az eredeti szándékához, és jótékony célra fordítja a befolyt összeg felét, akkor valakinek 5 793 756 dollárral kell megfejelnie a jelenlegi legmagasabb ajánlatot, hogy legalább Estavi eredeti befektetése megtérüljön, nem számolva persze a történelmi csúcsokat döngető inflációt.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.