Hirdetés

Közel lenne az App Store egyeduralmának a vége?



|

Az Apple már dolgozik az iOS-es alkalmazáspiac EU által kikényszerített felszabadításán.

Hirdetés

Az Európai Unió illetékes testületei még tavaly nyáron szavazták meg A digitális piacokról szóló jogszabályt (Digital Markets Act, DMA), amely arról hivatott gondoskodni, hogy az úgynevezett kapuőrként nyilvántartott, nagy befolyással bíró technológiai cégek egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak az ellenőrzésük alá tartozó online platformokon.

A 6 nagyvállalat 22 szolgáltatását érintő jogszabály legnagyobb vesztese az Apple, amely emiatt kénytelen feladni a százmilliók által használt App Store alkalmazásbolt egyeduralmát az iOS és az iPadOS operációs rendszereken, engedélyezve a sideloadingot, vagyis az alternatív telepítési források elérését. A jogszabály értelmében a cupertinóiaknak legkésőbb jövő márciusig meg kell felelniük az új regulának, a cég pedig már dolgozik is ezen.

Hirdetés

A 9to5Mac ugyanis a megjelenés előtt álló iOS 17.2 béta verziójának kódjában arra utaló jeleket talált, hogy az Apple létrehozott egy új keretrendszert, ami alternatív forrásokból származó appok letöltésére, telepítésére és frissítésére szolgál, és azt is lehetővé teszi, hogy az egyes alkalmazások fejlesztői saját appboltokat hozzanak létre vele.

Nem sokkal a cikk megjelenése után viszont az Apple publikálta a szóban forgó ManageAppDistribution API technikai dokumentációját, amiből kiderül, hogy a keretrendszer elsősorban vállalati célú appok telepítésére szolgál, amire eddig is volt lehetőség az iOS-ben. A 9to5Mac ugyanakkor megjegyzi, hogy a technológia ettől függetlenül alkalmas lehet az alternatív forrásból származó appok kezelésére is, így továbbra sincs kizárva, hogy végül tényleg erre épül majd az Apple EU-konform megoldása.

Ennek kapcsán azonban nem árthat mérsékelni az elvárásainkat. A Bloomberg szerzője, a többnyire jól értesült Mark Gurman ugyanis nemrég arról írt, hogy az almás cég ugyan valóban dolgozik az iOS nyitottabbá tételén, az Apple által kiagyalt megoldás azonban nem biztosít majd akkora mozgásteret, mint az androidos sideloading, hanem "szigorúan visszafogott" keretek közé szorítja a felhasználókat.

Hogy végül mit mutat majd a valóság, azt a DMA értelmében legfeljebb néhány hónapon belül megtudjuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.