Hirdetés

Középiskolásoknak segít programozni tanulni a Pécsi Tudományegyetem új találmánya



|

A MikCube névre keresztelt találmány már most hatalmas sikernek örvend a hallgatók között, de az egyetem most szélesebb körben is elterjesztené azt.

Hirdetés

Egy olyan, 512 LED-ből álló kockát alkottak meg a Pécsi Tudományegyetem szakemberei, mely segít a hallgatóknak, hogy elsajátítsák a programozás alapjait. A kocka nem csak apró ábrák, de meglehetősen komplex animációk, térbeli testek, sőt rövid történetek megjelenítésére is alkalmas lehet hozzáértő kezek között, az egyetem pedig szeretné a középiskolásoknak is bemutatni a találmányt, hogy segítsenek nekik a pályaválasztásban.

Hirdetés

A 8x8x8 elemből álló MikCube képes térben is kirajzolni a használója által beprogramozott objektumokat, sőt animációk megjelenítése sem akadály számára a LED-ek ki-bekapcsolásának köszönhetően. Az eszközhöz tartozik egy androidos applikáció is, melyet bluetoothon keresztül csatlakoztathatunk a kockához.

"A diákok a kocka segítségével játékosan tanulhatják meg a programozás alapjait, emellett az eszköz fejleszti a matematikai képességeiket és a térlátásukat. A LED-kockát elsősorban a kar bemutatkozására használjuk, szeretnénk megmutatni a középiskolásoknak, hogy ha a PTE Műszaki és Informatikai Karára nyernek felvételt, ilyen 21. századi feladatok megoldásában vehetnek részt. A kocka programozása arra is lehetőséget ad számukra, hogy megismerjék a programozói munka jellegzetességeit, ami pedig hozzájárulhat a helyes pályaválasztási döntés meghozatalához"

- olvasható Zidarics Zoltán, a PTE MIK Automatizálási Tanszékének oktatójának közleményében.

A kar már négyszer hirdette meg a ProgRace nevű versenyét, melyben középiskolai csapatoknak kell történeteket megalkotniuk a kockára. A legjobb animációkat a MIK szakemberei nyilvánosan elérhetővé teszik, és az ifjú fejlesztő nevét feltüntetik a program névjegye alatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.